Министарка Јелена Танасковић посетила Бачко Добро Поље

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић посетила је данас Пољопривредно газдинство Ненада Мировића из Бачког Доброг Поља, који се бави производњом и откупом јагодичастог воћа, у највећој мери малине. Мировић заједно са бројним кооперантима из општине Врбас, годишње произведе и откупи више стотина тона малине, у посебно успешним годинама и до 600 тона, по чему је постао познат широм Војводине. Заједно са Мировићем, министарку Танасковић дочекали су и други пољопривредници из Бачког Доброг Поља, као и Предраг Ројевић, председник општине Врбас. 

"Ово је стварно улагање за пример. Људи су повратници из Аустралије и све што су овде саградили је од српских произвођача и добављача, кооперанти су им домаћи пољопривредници, а и сами производе органску и обичну малину. Задовољство је имати могућност посетити једно овако газдинство и породицу која се вратила у Србију и овде пронашла свој интерес да настави да живи и ради, за себе и за своју децу. Ово су случајеви који показују да радимо праву ствар и озбиљно бринемо о пољопривреди", рекла је министарка Танасковић. Она је приликом посете овом газдинству разговарала и са другим пољопривредницима о производњи разних култура, субвенцијама и могућностима за унапређење пољопривреде. 

Ненад Мировић своју шансу, како је сам појаснио, видео је у додатном организовању велике производње малина за коју су се одлучили многи бачкопољски пољопривредници. "Било је јасно да има места за проширење производње и додатна улагања, као што је изградња хладњаче, пре свега. Почели смо са производњом малине и јагоде, а ускоро ћемо имати и прераду и паковање вишње и шљиве, јер нам је циљ да ширимо производњу. Имамо добро сарадњу са кооперантима, количине зависе од тога колико су године успешне, а било је случајева да смо куповали и до 500, 600 тона робе - малине, јагоде и купине. Све машине којим располажемо су домаће производње. За нашу производњу важне су и субвенције државе и хвала Влади Србије на подршци коју пружа пољопривредницима", рекао је Мировић.

Предраг Ројевић, председник општине Врбас, истакао је овом приликом да је пољопривреда један од најважнијих замајаца развоја.

"Захваљујући доброј политици Владе Србије и снажним субвенцијама услови за бављење пољопривредом су све бољи, и све је више људи који желе да се баве неком врстом пољопривредне производње, јер знају да држава стоји иза њих, да ће њихов рад бити валоризован и да ће њихове породице имати бенефит од тог рада. На територији наше општине регистровано је 2.741 газдинство. Општински буџет за пољопривреду износи 61 милион динара, а подстицаје из општинског буџета је користило око 200 пољопривредника. Значајан број пољопривредника користи субвенције из покрајинског и републичког буџета. Овде у Бачком Добром Пољу претежно се баве сувим ратарењем, затим је заступљено сточарство и воћарство - малина у највећем обиму. Општина Врбас располаже са 4.869 хектара државне земље коју на конкурсима издајемо пољопривредницима из наше општине. Уз подршку Покрајинске владе сваке године уредимо велики број атарских путева и отресишта. За наше пољопривреднике је значајно и то што наша општина учествује у пројекту 'Дигитализација општинског управљања земљиштем', који подразумева унапређено дигитално управљање пољопривредним земљиштем кроз изградњу 10 метео станица и надоградњу дигиталног решења, што ће им помоћи да адекватније прате временске прилике и унапређују пољопривредну производњу", рекао је Ројевић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"