Подршка Владе мајкама за куповину прве некретнине

Закон о финансијској подршци породици са децом прописује могућност добијања новчаних субвенција за учешће у изградњи или куповини прве куће или стана. Подносиоци захтева су мајке чија су деца рођена од 01. јануара 2022. године. Подносилац захтева може да буде и отац, уколико је мајка детета преминула, саопштено је из Општинске управе Врбас.

Влада за сваку буџетску годину доноси посебну одлуку којом утврђује износ новчаних средстава за остваривање права на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде.

Право може остварити мајка под условом да први пут стиче у својину кућу или стан на територији Републике Србије, да је кућа или стан, који су предмет учешћа у куповини, власништво продавца/продаваца и уписани у катастар непокретности без терета. Корисник права на новчана средства не може бити у крвном сродству са продавцем непокретности у првој линији до било ког степена, а у побочној линији закључно са другим степеном, као ни у тазбинском сродству закључно са првим степеном праве линије или адоптивном сродству.

За изградњу куће која је предмет овог права, неопходно је да је земљиште на којој је планирана изградња непокретности власништво подносиоца захтева уписано у катастар непокретности без терета, и да је за предметну непокретност издата грађевинска дозвола у складу са прописима којима се уређује планирање и изградња.

Прикупљена документација са попуњеним захтевом се предаје у Општинској управи Врбас, Одељењу за друштвене делатности, II спрат, канцеларија број 5, службенику за правне послове Ивани Антић, након чега се формира предмет и прослеђује Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - Комисији за доделу новчаних средстава за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета.

Потребну документацију, као и захтев, можете преузети ОВДЕ.

КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

20. мар 2023. КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу расписао је ...

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

13. мар 2023. КУЛТУРА

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", ра...

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

26. феб 2023. КУЛТУРА

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

Наступ Фолклорног ансамбла Културног центра Врбаса био је...

Нове награде за Веселина Милићевића

22. феб 2023. КУЛТУРА

Нове награде за Веселина Милићевића

Веселин Милићевић, сатиричар, афористичар и песник за дец...

Обележен Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

22. феб 2023. КУЛТУРА

Обележен Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је данас 22. фебр...