РТВ: Археолошка ископавања на територији општине Врбас

Археолошка екипа Покрајинског завода за заштиту споменика културе од средине децембра ради на арехолошким локалитетима у општини Врбас, пренела је Радио-телевизија Војводине. То су локалитети који су угрожени изградњом пруге, а које је претходно Покрајински завод за заштиту споменика културе лоцирао и уцртао на мапу како би пре грађевинских радова на тим локацијама била обављења арехолошка ископвања и истраживања.

На траси брзе пруге Нови Сад - Суботица на територији општине Врбас Покрајински завод за заштиту споменика културе уцртао је чак осам арехолошких локалитета који су угрожени изградњом пруге. Три се налазе у атару Змајева, а пет у непосредној близини Врбаса, рекла је археолог Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Ивана Пашић.

"Најстарији налази са ових археолошких локалитета потичу из неолита, односно, старости су неких 5, 6 хиљада година пре нове ере, а најмлађи су из средњег века, отприлике 10. или 11. века нове ере. На овим локалитетима имамо исписану читаву прошлост овог краја, од каменог доба, па до средине средњег века. Суштина наших радова јесте заправо да заштитимо те локалитете, да их истражимо, документујемо, да сакупимо сав археолошки материјал и да на тај начин ти делови локалитета који су угрожени изградњом заувек буду сачувани за будуће генерације".

На истраживањима у општини Врбас ради између 20 и 30 стручњака археолога и студената археологије, али и још стотину радника на пословима ископавања. Екипе ће у наредном периоду интензивније радити на археолошким ископавањима у атару Змајева где се налазе три локалитета.

Видео и фото: РТВ

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"