Серијал концерата класичне музике "Зрна" окончан наступом у Змајеву

Покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић и председник општине Врбас Предраг Ројевић присуствовали су у Змајеву завршном концерту овогодишње серије концерата класичне музике у војвођанским селима "Зрна", коју трећу годину заредом организује удружење грађана "Дунавска соната" из Новог Сада. 

Концерт је одржан у недељу увече у дворишту Месне заједнице Змајево, а наступили су гудачки састав "Стринг лејдис" и сопран Оливера Болта у клавирској пратњи Јожефа Ритера. Изведена су дела Карлоса Гардела, Јована Ивановића, Жоржа Бизеа, Антонија Вивалдија, Георга Хендла, Астора Пјацоле.

"Децентрализација културе је један од приоритета Покрајинског секретаријата за културу и Покрајиске владе. Активно радимо за обнављању домова културе на територији целе Војводине, а општина Врбас ће након реконструкције објекта у Змајеву, за који смо определили 48,8 милиона динара, у сваком насељеном месту имати потпуно сређен дом културе, што је кључни предуслов за развој културе. Да би идеја децентрализације успела важни су пројекти попут 'Зрна', који омогућавају да класична музика дође до слушалаца у малим срединама, пре свега до деце. Млади уметници ће бити најбољи репрезентанти наше културе и уметности у будућности. Верујем да ће многи од њих бити понос читаве државе и зато су пројекти попут овог одличан начин да се класична музика приближи и представи најмлађој публици", рекла је покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић, која је виолинисткиња од своје седме године.

Председник општине Врбас Предраг Ројевић рекао је да уз подршку Владе Србије и Покрајинске владе општина улаже велика средства у унапређење културе.

"Концерт 'Зрна' у Змајеву, родном месту Саве Вукосављева и Алексија Везилића, на ком су изведена дела великана класике, представља увертиру за културни препород који Змајево очекује. Уз Подршку Покрајинске владе, Змајево ће после 14 година поново добити свој Дом културе. Грађани ће добити своју тачку окупљања. Модерни мултифункционални центар, у ком ће моћи да организују све врсте концерата, представа и културних програма. Кад завршимо реконструкцију објекта у Змајеву, општина Врбас моћи ће да се похвали да има модерне домове културе у свим насељеним местима", рекао је Предраг Ројевић.

текст: Дневник

фото: Дунавска соната

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"