Помагање, поштовање и пажња за леп живот у старости

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у уторак је одржана промоција књиге "Филозофија умећа успешног старења - додати живот годинама", аутора неуропсихијатра проф. др Милорада Жикића и Валентине Нинић, психолога у Општој болници Врбас. Ово је био први програм из серијала предавања, трибина и радионица посвећених менталном здрављу, које Савет за здравље општине Врбас организује током октобра. Иначе, 10. октобар је Светски дан менталног здравља.

"Књига 'Филозофија умећа успешног старења - додати живот годинама' упућује како одржати физичко здравље и кондицију, одржавати и унапређивати ментално здравље свакодневним креативним радом, практиковањем здравих навика и животом у и са природом, као и уживањем у свакодневном породичном и друштвеном животу. У књизи се истиче да старији и стари заслужују да искористе и уживају предности пензионерског живота, круне свих претходних, у коме треба посветити посебну пажњу здрављу као темељу живота, сузбити болести које се могу појавити код старијих и старих истим поступцима као и оних у ранијим периодима живота и тиме остварити велику победу над свим заблудама и митовима које се претећи наводе да су терет трећег животног доба. Књига је настала током обележавања деценије здравог старења Светске здравствене организације. Има захтевну улогу да га промовише, популарише и допре до свих оних који желе да прошире знање и оспособе се за успешно старење. Садржи бројне анализе и податке ранијих и садашњих сазнања о позитивним смерницама успешног старења, у својим многобројним и разноврсним аспектима, а обогаћена стручно заснованим и психолошки продубљеним размишљањима и коментарима, поприма и филозофски карактер. Посебна је и по драгоценим и поучним сазнањима и подацима добијеним из аутентичних биографија, пажљиво прикупљених од многих успешних и дуговечних људи из разних крајева света. Истиче се да старији људи упућени у умеће успешног старења и потребног прихватања реалности, доживе да им треће доба живота буде испуњено радошћу, са акцентом на окружење ближњих којима могу да се посвете, да примају и дају: добра дела, међусобно разумевање, размену осећања, преношење знања и богатог животног искуства на млађе, што у нашим животима представља оне његове делове који то заиста и заслужују", чуло се током излагања проф. др Милорада Жикића.

Психолог Валентина Нинић, истакла је да је тема која се обрађује у књизи, успешно, активно, здраво старење, прилично занемарена, али је у фокусу Светске здравствене организације у текућој декади 2020 - 2030.

"Књига је намењена свима, без обзира на степен образовања. Идеја на којој је конципирана била је да осветли факторе отпорности који помажу човеку да се прилагоди на очекиване и неочекиване промене у трећем добу. На путу старења помаже прихватање реалности да смо у старијем добу, потребно је отклонити предрасуде и заблуде да су стари људи немоћни, болесни, тешки, усамљени, да не могу да доживе позитивне емоције јер су са 60 година већ стари. Особа која успешно стари је особа која је одлучила да буде активна на интелектуалном, емотивном, социјалном плану, да буде адекватна животним изазовима које доноси сваки дан. Ове дане треба да обележи '3П' - помагање, поштовање и пажња. Истраживања показују да старе људе треба прихватити са уважавањем и поштовањем, јер су на тај начин и они расположенији, имају боље памћење и самопоуздање, а исто тако и они треба себе да перципирају на исти начин, као некога са знањем и искуством, које могу пренети млађима. Човек успешно стари ако је активан у друштвеној заједници, на тај начин се лакше мири са коначношћу и самим собом", рекла је Валентина Нинић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"