"Свако дете има право да одраста здраво" у Савином Селу

Основна школа "Бранко Радичевић" у Савином Селу једна је од 73 основне школе у Србији укључене у велики пројекат "Свако дете има право да одраста здраво". На овом пројекту сарађују Министарство просвете, Министарство здравља и Министарство спорта, свако у домену своје надлежности, а практичне активности на терену реализује још један партнер - Покрајински завод за спорт и медицину спорта. Овим поводом у школи су данас вршени спортско - медицински прегледи и моторичка тестирања ђака, а резултати који се добију након обиласка свих школа требало би да допринесу стварању јачег система физичког и здравственог васпитања од најранијег узраста, као и подизање свести о важности неговања здравих стилова живота.

"Развој психофизичких способности и неговање здравих стилова живота уз активно укључивање ученика, треба да допринесу  развоју позитивних људских вредности код ученика, унапређивању односа заснованих на међусобном поштовању и сарадњи, као и солидарности уз уважавање различитости. Kонцепција физичког и здравственог васпитања не заснива се само на физичком васпитању као обавезном предмету, већ на јединству часовних, ванчасовних и ваншколских активности. Зато школе, поред редовне наставе, слободних наставних активности и изборног програма, односно обавезних делова школских програма, реализују и друге програме у намери да одговоре на специфична интересовања својих ученика", неке су главних смерница при реализацији пројекта "Свако дете има право да одраста здраво".

Прегледима и тестирању у ОШ "Бранко Радичевић" присуствовали су Татјана Медвед и Дејана Васић, народне посланице и чланице Пододбора за спорт, и др Данијел Жупић, директор Покрајинског завода за спорт и медицину спорта. 

"Циљ пројекта је изнедрити најбоља решења за уанпређење наставе физичког васпитања. Свако од нас је одговоран да да свој максимум и допринос да физичко васпитање вратимо на најузвишеније место у друштву, јер ту се утемељује и развија здравље деце, деца су стубови на којим ће лежати наша нација и друштво сутра. Физичко васпитање мора бити део сваког дана у школи, препорука Светске здравствене организације је да то буде сат времена свакога дана, код нас 45 минута код основаца, а у средњој школи, уместо два, четири часа недељно. Лекарски прегледи које вршимо обезбедиће нам континуитет у увиду у њихово здравствено стање, осим редовних систематских прегледа, али уз укључивање обавезног ЕКГ прегледа и увида у крвну слику, како би утврдили право здравствено стање наше деце и поправили га. Неки извештаји, као извештај Института за јавно здравље, били су упозоравајући и морали смо нешто учинити. Зато и пројекат Свако дете има право да одраста здраво", рекла је Медвед.

Др Данијел Жупић, директор Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, захвалио је Министарству просвете, Министарству здравља и Министарству спорта на указаном поверењу Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта Војводине да на територији Покрајине изврши контроле и тестирања.

"Радује ме када дођемо у мања места као што је Савино Село и добијемо прилику да видимо како се развијају деца у руралним срединама, посебно у односу на децу из градова. Покрајински заводи за спорт и медицину спорта добиће кроз ове активности мноштво информација које ћемо моћи поредити са нашом базом тестова и дођемо да најоптималнијих решења за развој наставе физичког васпитања и сам развој деце. Можемо видети да се и они радују што имају прилику да прођу кроз тестове и мерења, а ово је добра прилика и за размену искустава са колегама професорима физичке културе, за саветовање и отклањање могућих грешака", рекао је др Жупић. 

Посланице Татјану Медвед и Дејану Васић у Савином Селу дочекао је Милан Глушац, посланик Народне Скупштине РС из општине Врбас, изражавајући задовољство што су при одабиру школа за реализацију пројекта издвојиле и две школе у општини Врбас, основну у Савином Селу, и Средњу стручну школу "4. јули'', у којој ће се, такође, вршити контроле и тестирања. 

"Добро ја будемо део пројеката који се односе на децу и брину о њиховом здравом одрастању. Ради се синергији три министарста - Министарство просвете, Министарство здравља и Министарство спорта, а управо смо на овим пољима, уз подршку Владе Србије и председника Александра Вучића, као и уз подршку Покрајинске владе, учинили значајне унапређења. Када је у питању здравство реконструисали смо у великом делу Општу болницу и опремили је савременим апаратима, затим уредили амбуланту у Равном Селу а исто се планира и за амбуланту у Савином Селу. Када говоримо о спорту локална самоуправе успешно подржава рад више од 40 клубова којима су сви садржаји у Центру за физичку културу бесплатно на располагању, затим реконструишемо и уређујемо спортске сале и спортска игралишта, као што је фудбалски стадион, а када говоримо о просвети реконструисане су многе школе и вртићи", рекао је Глушац.

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"