Општини Врбас подршка у активностима на заштити и инклузији Рома

Општина Врбас била је део церемоније свечаног потписивања и уручивања споразума о сарадњи за локалне самоуправе изабране за реализацију сета активности у области социјалне заштите и инклузије Рома, која је одржана у Београду. Подршку реализује Стална конференција градова и општина (СКГО) у оквиру пројекта „Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу“, који финансира Европска унија у оквиру националног Програма ИПА 2020.

Подршку је добило 20 локалних самоуправа за унапређење социјалне заштите, која подразумева стручно-техничку подршку у успостављању/унапређењу локалних планских, правних, финансијских и институционалних механизама за планирање и функционисање система социјалне заштите, као и 10 локалних самоуправа изабраних за добијање свеобухватне подршке за успостављање/унапређење локалних механизама за инклузију Рома и Ромкиња, међу којима је општина Врбас.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лав Григорије Пајкић, овом приликом истакао је да Министарство улаже напоре да кроз нормативна и планска документа и различите пројектне активности унапреди систем социјалне заштите како би се унапредио квалитет услуга у локалној заједници. „Министарство има веома успешну сарадњу са СКГО, посебно у делу сарадње са јединицама локалне самоуправе у области социјалне заштите. Рад на побољшању услова живота наших грађана увек је на првом месту, а то је циљ који можемо остварити само заједничким снагама и неподељеним ентузијазмом“, закључио је Пајкић и додао да ће Министарство наставити да ради на унапређењу система социјалне заштите.

Проф. др Рејхан Куртовић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог изјавио је да Влада Републике Србије води одговорну политику у свим областима и да се подршка социјалној инклузији Рома надовезује на основне резултате на овом пољу на локалном нивоу, кроз спровођење мера предвиђених Стратегијом за социјално укључивање Рома и Ромкиња у РС за период 2022-2030.

„Захваљујем се донаторима, пре свега Европској унији, на континуираној подршци као и партнерима, првенствено ресорним министарствима финансија и рада, запошљавања, борачке и социјалне политике, затим СКГО и локалним самоуправама, као и организацијама цивилног друштва без којих није могуће реализовати све оно што се кроз овај програм планирало“, рекао је државни секретар Куртовић.

Никола Тарбук, генерални секретар СКГО рекао је да је план и опредељење организације давање подршке унапређењу ефикасности, квалитета и обухвата локалних политика социјалне заштите и социјалне инклузије и подршка једнаким могућностима за сваког члана локалне заједнице. "Активности на пољу унапређења или увођења нових локалних услуга социјалне заштите, односно инклузије Рома и Ромкиња у локалним самоуправама, представљају наставак нашег претходног рада на унапређењу квалитета живота најосетљивијих група становништва, које заслужују посебну пажњу друштва", изјавио је Тарбук. Он је нагласио да ће СКГО кроз овај пројекат спровести свеобухватну стручну подршку градовима и општинама у успостављању, односно унапређењу локалних планских, правних, финансијских и институционалних механизама за планирање и функционисање система социјалне заштите на локалном нивоу и за увођење односно унапређење услуга социјалне заштите, које су засноване на потребама њихових корисника. "Ако се имају у виду идентификоване потребе, наш закључак је да треба наставити развијање одрживог локалног оквира за спровођење политика и услуга у области социјалне заштите, са пажњом да из њих нико не буде изостављен", закључио је генерални секретар СКГО Никола Тарбук.

Реализацијом овог пројекта биће створени услови за унапређење квалитета и обима услуга социјалне заштите и подстицање инклузије угрожених и маргинализованих група, посебно ромске популације на локалном нивоу, што ће допринети побољшању ефикасности политика социјалног укључивања како би се подстакле једнаке могућности и активно учешће жена и мушкараца.

Стална конференција градова и општина (СКГО) задужена је за имплементацију пројекта. Подржане локалне самоуправе за унапређење социјалне заштите су: Ада, Алексинац, Аранђеловац, Бабушница, Бела Паланка, Беочин, Блаце, Крагујевац, Крушевац, Оџаци, Параћин, Петровац на Млави, Рача, Рашка, Смедеревска Паланка, Сврљиг, Шид, Тутин, Ужице и Врњачка Бања. Подржане локалне самоуправе изабране за добијање свеобухватне подршке за инклузију Рома и Ромкиња су: Чачак, Кањижа, Кикинда, ГО Нови Београд, ГО Обреновац, Пожега, Сечањ, Врбас, Врњачка Бања и Жабаљ.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"