Мировићу и Малешевићу уручена награда "Алексије Везилић"

Игор Мировић и Срђан Малешевић добитници су овогодишње књижевне награде "Алексије Везилић" за књиге песама "Светло у светионику" у издању београдске Издавачке куће "Лагуна", и "Док ми се очи плаве" у издању новосадског "Прометеја", једногласно је одлучио жири у саставу Благоје Баковић –  председник, Мирослав Алексић и Ђорђе Нешић.

У част аутора прве песничке књиге објављене на српском језику 1788. године песничка награда "Алексије Везилић" додељује се у Змајеву, где је 1753. године рођен овај српски просветитељ, књижевник и педагог. Везилић је 1788. године у Бечу издао прву песничку збирке штампану на српском језику "Краткоје написаније о спокојној жизњи". Награду је установило Удружење за неговање традиције и културе "Алексије Везилић".

„Ово је прилика да кроз наше дело и кроз име награде оживимо сећање на Алексија Везилића, и да се представимо као песници. Oво и јесте подстрек да пишемо даље, да трагамо за мотивима и да наставимо поетски низ имајући пре свега у виду као узоре и песнике попут првознаног песника Алексија Везилића у нашем народу", истакао је Мировић, најављујући своју нову песничку збирку.

Срђан Малешевић је рекао да је ова награда живи споменик човеку који је учинио много за српску културу.

Жири у саставу Благоје Баковић председник и чланови Мирослав Алексић и Ђорђе Нешић одлучивали су на основу прошлогодишње продукције књига на српском језику и једногласно су се определи за Мировића и Малешевића, будући да обојица "у поезији поседују чврсту вертикалу националне традиције успостављајући тако морални и културни кодекс без кога данас не можемо опстати", сматра председавајући жирија Благоје Баковић. "Оно што је Везилић започео у својој књизи, Игор Мировић и Срђан Малешевић су наставили наравно користећи се модерним средствима и модерним изразима и некако усавршили. Драго ми је што је награда 'Алексије Везилић' отишла у руке најплеменитијих наследника савремене српске поезије", рекао је Баковић.

Председник Општине Врбас Предраг Ројевић навео је да се та општина поноси чињеницом да се управо њихов суграђанин сматра оцем српске поезије. Ројевић је овом приликом најавио и обнову Дома културе у Змајеву следеће године.

Догађају су присуствовали и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић и директор Културног центра Војводине "Милош Црњански" Ненад Шапоња.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"