Национална "Повеља" Фестивалу поезије младих

Фестивал поезије младих овогодишњи је добитник националне "Повеље" коју Културно-просветна заједница Србије и Министарство спољних послова Србије – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а под покровотељством Министарства културе Републике Србије, додељују за дугогодишњи допринос развијању културних делатности – несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе.

На свечаности у Народном позоришту у Београду, које је одржано 06. децембра 2023, награду која се састоји од  повеље графичког листа, у име Фестивала примио је књижевник и библиотекар Бранислав Зубовић, секретар Фестивала поезије младих.

"Не може се замислити савремена српска и не само српска књижевност без Фестивала поезије младих. Ово угледно, национално признање је резултат рада који траје 55 година. А да се радило и да се ради добро и квалитетно доказује 'Повеља КПЗ Србије'. Наш Фестивал је одавно постао књижевни бренд не само у Србији већ и у региону, а Културни центар Врбаса и Јавна библиотека 'Данило Киш' су престижне институције у култури. Подсетићу да ово није прва велика награда за Фестивал. Од 2008. године, од када сам на челу Фестивала, добили смо награду 'Симо Матавуљ' Удружења књижевника Србије за укупан допринос култури, те Октобарску награду Врбаса. 'Повеља' се издваја по томе што је то признање за трајни допринос култури Србије, Републике Српске, Црне Горе, али и дијаспоре, и могу да је добију само они који су остварили на тим просторима врхунска дела и резултате", изјавио је Бранислав Зубовић за медије.

Одлуком жирија "Златну значку” Културно-просветне заједнице Србије добили су заслужни појединци: Оливера Ковачевић, новинарка; Радoмир Уљаревић, књижевник; Мирјана Булатовић, књижевнца; Нада Колунџија, пијанисткиња, а "Повељу" пет институција културе, међу којима је и Фестивал поезије младих.

Свечаном уручењу награда присуствовали су представници Спрске православне цркве, Владе Републике Србије - министар без портфеља Ђорђе Милићевић, Радован Јокић, помоћник министра културе, Дејан Савић, саветник за културу Председника Републике Србије.

фотографије: Рајко Каришић

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"