"Свако дете има право да одраста здраво" у Врбасу

Врбас и Центар за физичку културу "Драго Јововић" били су у четвртак домаћини јавног родитељског састанка на тему Значај спортских лекарских прегледа, бављења спортом и унапређивања часова физичког и здравственог васпитања. Сусрет са родитељима и просветним радницима део је пројекта "Свако дете има право да одраста здраво", који заједно спроводе Министарство спорта, Министарство здравља и Министарство просвете, на иницијативу и уз подршку Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво - Пододбора за спорт Народне Скупштине Републике Србије.

"Овај пројекат веома је значајан за развој наше деце, посебно кроз унапређење физичких активности. Родитељски састанак у Врбасу девети је по реду и представници сва три министарства укључена у пројекат - Министарства спорта, Министарства здравља и Министарства просвете, као и Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво - Пододбора за спорт Народне Скупштине Републике Србије, приближили су родитељима, професорима физичког васпитања, другим наставницима, учитељима и директорима школа, све могућности које нам пружају закони да унапредимо наставу физичког васпитања. Суочавамо се са озбиљним здравственим стањем наше деце и морамо нешто учинити да спречимо лош развој, гојазност и друге неправилности", рекла је Тања Медвед, народна посланица укључена у овај пројекат, бивша рукометна репрезентативка.

О значају предмета физичко и здравствено васпитање за правилан развој деце и колико су кретање, тренинг и вежбе значајне и неопходне, говорио је испред Министарства спорта проф. др Владимир Копривица – доктор наука у области физичке културе, члан Националног савета за спорт Министарства спорта. На тему како се спроводи и зашто је важан превентивни преглед здраве школске деце, познатији као спортски преглед, који је прописан номенклатуром здравствених прегледа на примарном нивоу здравствене заштите и који се спроводи у пилот пројекту, говорила је панелиста испред Министарства здравља др Сања Мазић – председница стручне Републичке комисије за спортску медицину Министарства здравља, шеф катедре за спортску медицину Медицинског факултета Универзитета у Београду. Како наш образовни систем функционише и како у складу са законом унапређујемо и можемо унапредити физичку активност ученика у школама, присутним родитељима је представио панелиста испред Министарства просвете др Милан Пашић - помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање. Сви говорници на родитељском састанку одржаном у Врбасу, чланови су радне групе пројекта "Свако дете има право да одраста здраво".

"Кроз овај пројекат обилазимо Србију и разговарамо са родитељима и износимо чињенице због чега млади треба да вежбају и да се крећу. Суштина је да смо се одродили од природе у савременом животу; кретање, вежбање и размишљање нас је створило и направило од нас озбиљно биће које је својим деловањем могло да унапређује сопстевни живот и то унапређење је довело и до благостања које нас сада доводи у пасивно стање. Кретање више није изнуђено, нико више не мора да копа, да се пење степеницима и када то младе генерације прихвате оне чине најлошију ствар за своју будућност. Дакле, оно што нас је створило прети да нас уништи. Али то може делимично да се реши кроз физичко васпитање, ствар је нама родитељима да се активирамо и да активирамо децу, да обезбедимо да тај ослобођени човек који више не мора да ради, почне да ради на себи, на сопственом здрављу и да се врати природи", рекао је проф. др Владимир Копривица, истичући посебно задовољство што има прилику да разговара са родитељима у граду у ком се родио и школовао се. Иначе, проф. др Копривица добитник је Награде општине Врбас за 2016. годину.

Милан Глушац, народни посланик из Врбаса, поздравио је панелисте и предаваче, као и бројне окупљене родитеље у име града домаћина. Он је подсетио да Врбас јесте град у ком се велика пажња и значајна новчана средства издвајају за развој спорта, град са дугом спортском традицијом, али да је истовремено посебно важно усмерити младе људе на бављење спортом, мотивисати их и заинтересовати за радевне физичке активности, све у циљу правилног развоја и очувања здравља и физичких капацитета најмлађих.           

Учесник у панел расправи био је и Милоје Глушац, професор физичке културе, тренер у Пливачком клубу Делфин из Врбаса, док су завршне речи дали проф. др Ивица Радовић, државни секретар у Министарству просвете, др Звездана Бјелетић, виши саветник Министарства здравља - сектор за јавно здравље и програмску здравствену заштиту, и Ивана Пашић, начелница сектора за спорт у Министарству спорта.



 
 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"