Општина Врбас прогласила 2024. годином културе

На предлог председника општине Предрага Ројевића, Општинско веће донело је одлуку да се 2024. година прогласи годином културе у општини Врбас. У Ројевићевом предлогу који је усвојило Општинско веће наведено је да ће ове године бити реконструисани и у функцију стављени сви домови културе на територији општине Врбас.

"Успели смо да у претходне три године изградимо Дом културе у Равном Селу и  реконструишемо домове културе у Куцури и Бачком Добром Пољу. У току су обимни и свеобухватни радови на реконструкцији Дома културе у Врбасу. Очекујем да ускоро почне реконструкција објекта у Змајеву, а реконструисаћемо и Дом културе у Савином Селу. Домови културе су есенција друштвеног и културног живота и уз подршку Покрајинске владе сви домови на територији наше општине биће стављени у службу грађана. Захваљујући инвестиционом циклусу вредном више од 1,1 милијарди динара, осигураћемо да култура снажније него икад игра кључну улогу у развоју локалне заједнице. Реконструкцијом и модернизацијом домова културе у свим насељеним местима створићемо услове за организацију, реализацију и размену културних програма и садржаја. Домови културе су тачка која спаја и окупља људе, унапређујући целокупан културни, друштвени и привредни амбијент", рекао је Ројевић.

Дом културе у Равном Селу до темеља је изгорео у пожару 2016. Уместо згаришта уз подршку Покрајинске владе изграђен је нов објекат од близу 600 квадрата са 223 седишта. Ове године се завршава партерно уређење и уграђује најсавременија сценска опрема, тако да ће грађани Равног Села добити модеран простор у ком ће моћи да се реализују и најзахтевнији културни догађаји. Прошле године је са 11 милиона динара реконструисан Дом културе у Куцури од 710 квадрата, изграђен 1938. године. Постављен је нов кров, фасада и комплетна столарија, изведени су гипсарски радови на зидовима и плафонима, сређени подови и тоалети. Реконструисан је и Дом културе у Бачком Добром Пољу. Изведени су гипсарски радови, постављени нова фасада, расвета и седишта.

Ове године ће бити реконструсани домови културе у Савином Селу и Змајеву. Дом у Змајеву из 1955-6. године последњи пут је обновљен пре тачно 30 година, а од 2009. није у употреби. Покрајниска влада одобрила је 48,8 милиона динара, а радови на реконструкцији вредни 50,4 милиона динара ускоро треба да почну. И Дом културе у Савином Селу чека реконструкција. Биће сређени тоалети и седишта и изграђена недостајућа инфраструктура..

После скоро 35 година биће завршен и Дом културе у Врбасу. Прошле године су почели грађевинско-занатски радови, радови на електро, термо-машинским и инсталацијама противпожарне заштите, партерно уређење, уређење зелених површина и изградња и опремање савремене позоришне сале. Радови су вредни око 600 милиона динара, финансира их Покрајинска влада и очекује се да буду готови у 2025. години, након чега ће Врбас добити један од најсавременијих објеката у овом делу Војводине.

Ројевић је током седнице Општинског већа истакао да је у претходних 10 година у развој инфраструктуре, унапређење спорта, здравства и образовања у свим насељима у општини Врбас инвестирано 6,2 милијарди динара.

"И ове године настављамо с инвестицијама. Поред реконструкције домова културе, после више од 30 година биће завршен градски стадион, у шта се улаже 40,5 милиона динара. У модернизацију грејања у ОШ 'Братство - јединство' у Куцури инвестирамо 19,7, а у реконструикцију Дома здравља у Савином Селу 50 милиона динара. У сарадњи с Владом Србије улажемо 1,1 милиона евра у унапређење саобраћајне инфраструктуре. Један од најважнијих пројеката биће изградња кружног тока у улици Маршала Тита, код пијаце, чиме ће бити решен вишедеценијски проблем грађана општине Врбас", рекао је Ројевић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"