Уручена 43 уговора за суфинансирање енергетске санације кућа и станове

Предраг Ројевић, председник општине Врбас, свечано је данас уручио 43 уговора за унапређење енергетске ефикасности кућа и станова на територији општине Врбас, укупно вредна 7,95 милиона динара. Уговори су нови део континуиране заједничке акције Министарства енертетике и локалне самоуправе, која траје од 2021. године.

"Са овогодишња 43 уговора, број домаћинстава обухваћених програмом унапређења енергетске ефикасности порастао је на укупно 93. У 2022. години било је 15, а у 2021. 35 корисника. Програм обезбеђује вишеструку корист и за грађане, и за локалну самоуправу, и за цео електроенергетски систем. Грађани ће остварити дупле уштеде у кућном буџету. Добиће половину средстава за неопходну инвестицију, а због мање потрошње енгергената оствариће уштеде у кућном буџету. Мања потрошња обезбедиће уштеду енергетских ресурса и побољшати заштиту животне средине", рекао је Ројевић.

Заинтересованим грађанима програм енергетске ефикаскности омогућује да у пола цене замене спољне прозоре и врата на кућама и становима, набаве и инсталирају котлове на природни гас, или постојeћe котла или пeћи замене ефикаснијим. Грађани су могли да конкуришу за набавку и инсталацију котлова на биомасу (дрвни пелет, брикет, сечку), замену постојеће или уградњу нове цевне мреже, грејних тела - радијатора и пратећег прибора, као и набавку и уградњу топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система и замену столарије. Корисници обезбеђују пола средстава, а другу половину обезбеђује општина и министаство. Средства су добила домаћинства из свих делова општине, Врбаса, Змајева, Куцуре, Равног Села, Савиног Села и Бачког Доброг Поља.

"Вредност 43 уговора за унапређење енергетске ефикасности које смо уручили данас нашим грађанима, износи 7.950.000 динара. Министарство рударства и енергетике је обезбедило 3.975.000 динара, колико је издвојила и општина Врбас, показујући тако посвећеност локалне заједнице остваривању циљева одрживог развоја. Наставићемо да заједно са Министарством рударства и енергетике пружамо подршку заинтересованим грађанима инвестирањем у развој енергетске ефикасности", рекао је Ројевић.

Јулијана Рогановић, једна од грађанки општине Врбас којој је уручен уговор, истакла је да је реч о значајној подршци локалне самоуправе и Министарства енергетике. "Овај програм је заиста променио нашу свакодневицу. Уз помоћ државе и општине успећемо да заменимо врата и прозоре на целој кући, а уз то ћемо и смањити и месечне рачуне. То је веома велика и значајна подршка", рекла је Рогановић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"