Обележен Дан победе над фашизмом и Дан Европе

Полагањем венаца на четири спомен обележја, представници општине Врбас, појединих удружења грађана и политичких организација, обележили су данас 09. мај - Дан победе над фашизмом и Дан Европе. Венце на Спомен костурницу на Градском гробљу, Споменик палим борцима у ратовима од 1991. до 1999. године, Споменик погинулим војницима Црвене армије, те Споменик палим борцима Народноослободилачког рата и жртвама фашизма у центру Врбаса, положиле су делегације општине Врбас, Општинског одбора СУБНОР-а, Удружења српско-руског пријатељства "Род", Полицијске станице Врбас и локалних одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

У име локалне самоуправе венце су положили Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас, Сања Жигић, председница Скупштине општине, и Никола Гашовић, члан Општинског већа.

"Грађани општине Врбас привржени су традицији антифашизма, заједништву и напретку. Врбас као заједница и данас, и сваког дана, сваке године, од свог настанка, а посебно од 09. маја 1945. брижљиво негује дух заједништва. Дух узајамне пажње, срдачности и добронамерности. Врбас је поносан на чињеницу да у њему сложно живе 23 нације, које се међусобно уважавају и поштују. Које заједно учествују у развоју наше општине, као што су биле заједно и у послератним годинама, када су наши преци од разорене вароши, направили развијен привредни, спортски и културни центар, који је био синоним успеха у целој Југославији", рекла је Алексић и додала да се у општини Врбас "поново ради и гради, више него икад".

"Обнављамо и градимо домове културе да буду тачке окупљања и заједништва. Реконструишемо школе и вртиће да наша деца и деца наше деце имају најбоље услове за образовање. Модернизујемо домове здравља да наше мајке и очеви, и њихове мајке и очеви могу да добију адекватну здравствену негу. Градимо путеве и брзе пруге, реконструишемо спортске објекте. Развој и прогрес заједнице, који су засновани на уважавању и поштовању различитости, представљају основ свих наших подухвата и планова. На тим темљима почива савремена, Шуманова Европа. На тим темељима граде се и развијају Врбас и Србија будућности", рекла је Алексић.

О потреби очувања антифашистичког наслеђа и потреби васпитања младих генерација у слободарском духу, говорио је Вељко Миловић, председник ОО СУБНОР Врбас. Он је подсетио на херојске тренутке народноослободилачке борбе, на одрицања и жртве којим је скупо плаћена слобода, иако она нема цену, као и на обавезу неговања сећања на пале јунаке, све у циљу грађења сигурне будућности слободне и независне Србије.  

Пригодан програм за ову прилику припремили су ученици основних школа "Петар Петровић Његош" и "20. октобар".

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"