Нових 8,7 милиона за енергетску санацију кућа и станова у општини Врбас

Општина Врбас и Министарство рударства и енергетике четврту годину заредом обезбедили су новац за енергестску санацију кућа и станова на територији општине. Житељима Врбаса, Савиног Села, Куцуре, Равног Села, Бачког Доброг Поља и Змајева који желе да упола цене финансирају набавку материјала и извођење радова, имају боље грејање и климатизацију, и плаћају мање рачуне, на располагању ће укупно бити 8.750.000 динара. За замену столарије, котлова, фасада, локална самоуправа и ресорно министарство су ове године издвојили по 4.375.000 динара. Уговори су данас потписани у Мастер центру Новосадског сајма, а одлука о корисницима средстава биће донета на основу јавног конкурса, који ће бити расписан наредних дана.

Заменица председника општине Врбас Тијана Алексић истакла је да је реч о значајном програму, који је врло користан за општину и државу, али пре свега за грађане.

"До ове године подржали смо укупно 93 домаћинстава у оквиру програма унапређења енергетске ефикасности. Грађани остварују дуплу уштеду. У старту добијају пола износа неопходног за набавку и уградњу опреме, а у будућности ће штедети тако што ће имати мање рачуне, а боље грејање и климатизацију. Од 2021. заједно са министарством издвојили смо 26.750.000 динара. Прошле године је обезбеђено седам, 2022. 4,5, а 2021. 6,5 милиона динара. Учешће у овом програму Владе Србије представља наставак политике претварања Врбаса у енергетски ефикасану локалну самоуправу, коју спроводимо последњих година и у оквиру ког смо извршили пребацивање градске топлане с мазута на гас, темељно реконструисали два вртића и једну школу", рекла је Алексић.

Програм енергетске ефикасности заинтересованим грађанима омогућава да уз подршку Министарства рударства и енергетике и локалне самоуправе замене изолацију, спољне прозоре и врата на кућама и становима, набаве и инсталирају котлове на природни гас или биомасу и уграде соларне панеле. Корисници обезбеђују пола средстава, а другу половину обезбеђују општина Врбас и ресорно министаство.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"