Амар Личина победник 56. Фестивала поезије младих

Амар Личина, млади песник из Новог Пазара, победник је 56. Фестивала поезије младих. Жири у саставу Перо Зубац, председник, Снежана Николић и Горан Лабудовић Шарло, чланови, другу награду доделио је Симони Дмитровић из Београда, а трећу њеном суграђанину Ђорђу Јовановићу. Награда "Станко Симићевић" за најмлађу учесницу финалне вечери, припала је Милици Боровчанин из Сокоца.

"Ово ми је трећи пут да сам у Врбасу, прошле године добио сам другу награду и ево сада и прву. И прошле године сам рекао да је уживање бити у Врбасу и бити финалиста. Заиста, ниједне године нисам размишљао које ћу место бити, да ли ћу освојити награду, али прошле године јесам освојио другу што ми је дало основ да можда помислим да ћу можда бити и победник у неком тренутку. У Врбас сам дошао да уживам у поезији, у фестивалу, у граду. Веома ми је драго да сам успео да испратим скоро све програме фестивала, драго ми је што су се на овој сцени као финалисти нашли неки најзначајнији аутори и велика је част и радост због испуњене жеље да се стане у ред са изузетним добитницима ове награде", рекао је након уручења плакете Амар Личина. Песник из Новог Пазара има има 22 године, студент је српске књижевности и до сада је објавио једну збирку поезије.

Перо Зубац, песник који је учествовао у оснивању ФПМ, истакао је да се фестивал успешно одржава, "траје и траје, и сваке године деца и млади људи у Врбас долазе све спремнији, све бољи, све начитанији".

"То није ствар само образовања већ њихових личних опредељења да бавећи се поезијом морају да читају, да упознају светску литературу. Увек нам је тешко да одаберемо троје, неки песници долазе и по више пута, као Амар, има оних који су долазили и по четири пута, све до 27 године старости, тако да се надам поновном виђењу са неким од ових лица. Било је дивно у Врбасу, у овоме Олипму поезије, као што је говорио мој пријатељ Густав Крклец", рекао је Зубац.

Уз председника жирија, награде најбољим учесницима финала уручили су Горан Лабудовић, члан жирија, и Бранислав Зубовић, секретар Фестивала поезије младих.

Горан Лабудовић, члан жирија, истакао је да су ове године своје песме на конкурс послала 72 аутора, што је "за 10 или 15 рукописа мање него претходних година, али зато је 30 од пристиглих било веома уједначено".

"То говори да се сада формира и долази једна нова генерација која своју поезију заснива на повратку нашим поетским класицима, генерацији која је доминирала седамдесетих и осамдесетих година. То значи да ови млади читају, виде се и утицаји великих иностраних песника, али кроз њихову призму, што је веома значајно јер не копирају, него, понављам, читају и сажимају кроз себе, вешто и веома лепо. То нас охрабрује да ћемо у наредним годинама које долазе, овде у Врбасу имати неколико врсних песничких имена. Интересовање програме Фестивала поезије младих је било добро, лепо је када се публика враћа своме фестивалу, а најзначајније је што у околности да су сви фестивали за младе углавном у мају и јуну, већина њих бира Врбас и конкуришу овде. За личну карту младог песника важна је чињеница да ли си био у Врбасу и то је оно што наш фестивал чини и даље најзначајнијом песничком манифестацијом у региону. Постоје и други фестивали, већина их се одржава у овом периоду, али сви млади песници желе да дођу овде. Бити у Врбасу финалиста, проћи цео процес жирирања, па још добити награду, значи ви сте практично већ готов песник", рекао је Лабудовић.  

Финалисте, госте фестивала и бројну публику поздравила је у име локалне самоуправе Тијана Алексић, заменица председика општине Врбас. У свом обраћању заменица председника општине Тијана Алексић истакла је да је Врбас у културу инвестирао више од 1,1 милијарди динара, и најавила да ће 57. Фестивал поезије младих бити одржан у још бољим условима и још лепшем амбијенту.

"Ове године, након изградње и реконструкције, у функцију ће бити стављени сви домови културе на територији општине. Такође, са великим задовољством најављујем да ће до средине идуће године бити завршени радови на свеобухватној реконструкцији Дома културе у Врбасу, у ком се интензивно гради модерна, мултифункционална позоришна дворана, на којој ће моћи да се изводе најзахтевнији културни програми, концерти и представе", рекла је Алексић.

У музичком делу финалне вечери 56. Фестивала поезије младих наступила је Лена Ковачевић.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"