Разноликост култура непроцењиво богатство општине Врбас

Централном прославом испуњеном разноврсним програмом, у Куцури је завршена културно-туристичка манифестација "Куцурска жетва 2024". Завршној вечери манифестације присуствовали су председник општине Врбас Милан Глушац, председник Националног савета Русина, Јоаким Рац, као и директор Завода за културу војвођанских Русина Саша Сабадош.

Председник општине Врбас Милан Глушац истакао је да је „Куцурска жетва“ израсла у престижну културну манифестацију која промовише изворно фолклорно стваралаштво, традицију и обичаје русинске националне мањине. "Вечерас је важно вече за Куцуру и цео Врбас. 'Куцурска жетва' је догађај који потврђује да је Врбас град културе и град богате културне традиције. Неговање културе и уметничког стваралаштва Русина има дугу традицију у нашој средини. Културно уметничко друштво „Жетва“ окупља велики број посвећених појединаца, са циљем неговања и очувања културе, језика, обичаја и културног наслеђа Русина",  казао је Глушац.

Он је истакао да житељи општине Врбас с поносом истичу да је Врбас вишенационална средина у којој с међусобним уважавањем живи 26 нација и да свака има много тога важног и значајног што може да представи и што има обавезу да сачува. Такође је нагласио да општина Врбас пружа пуну подршку манифестацијама националних мањина, у циљу очување и промоције разноврсног и богатог културног наслеђа.

"То ћемо снажно и посвећено чинити и у будућности. Разноликост култура и традиција и међусобна повезаност представљају наше највеће богатство и непроцењиву вредност, коју са посебном пажњом чувамо и којом се поносимо. То су вредности које красе живот и стваралаштво наших грађана. Поред тога, за све грађане Куцуре и Врбаса важна је подршка Владе Србије и Покрајинске владе, председника Србије Александра Вучића, које поред инвестиција у развојне и инфраструктурне пројекте, дају снажну подршку очувању традиције и промоцији културе. Заједно ћемо наставити да развијамо нашу општину и у наредном периоду", поручио је Глушац.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"