ДСС за снажнији Врбас

Miroslav AleksicУ намери да скрене пажњу јавности на, како сматрају, опасности које прете школству, Демократска странка Србије посветила је последњу конференцију за медије новом Закону о систему основног образовања и васпитања. Према ставу ДСС, закон је донет на брзину и посебно је погодиио школе у селима, „а у недостатку правилника који га детаљно прецизирају, ни Школска управа у Новом Саду ни директори школа нису у стању да га протумаче“.
  „Раније су одељења бројала до 31 ученика, док је по новом закону так број повећан на 35, чиме је смањен број одељења и многи учитељи и професори разредне наставе остали су без пуне норме часова. Поставља се питање како решити статус запослених, јер они који изгубе пун фонд часова или добију отказ, могу потражити правду на суду и вероватно добити спорове. Други проблем лежи у томе што су школе лишене могућности да расписују конкурсе за нова радна места и у обавези су да на нивоу округа траже решење за кадрове који им недостају. Тако ће, рецимо, наставник из Жабља, који у матичној школи има пола норме часова, морати бити примљен у некој врбаској школи у којој нема његовог профила. То није у складу са законом, а спроводи се већ дуже време“, рекао је  је Мирослав Алексић, председник ОО ДСС.
Алексић сматра да Влада Србије све више и више лишава општине функција и надлежности. "Смањивањем прилива средстава из републичког у општински буџет, траљавом реформом правосуђа, чиме је Врбас остао на обичној судници, иако је био центар правосуђа у региону, измештању седишта Електродистрибуције из Врбаса у Сомбор, као и свођење међуопштинског СУП-а на полицијску станицу, од града Врбаса прави се село. ДСС ће се озбиљно супроставити оваквом тренду и бескомпромисно се борити за интересе грађана, са јасним циљем, а то је да Врбасу вратимо место које му природно припада а то је центар јужнобачког округа“, рекао је Алексић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"