Младен Ђуричић поново међу најбољим наставницима у Србији

Др Младен Ђуричић, професор српског језика и књижевности у Гимназији „Жарко Зрењанин”, изабран је међу 15 најбољих наставника у Србији. Ђуричић се тако нашао у конкуренцију за награду „Просветитељ”, коју од ове године изузетним васпитачима, учитељима и наставницима у Републици Србији додељује Фондација Алек Кавчић. "Циљ ове награде је да препозна и истакне позитиван утицај који наставници шире у својим заједницама, било да раде у малим сеоским школама или у великим градским образовним установама. Оснажени наставници не само да остварују изузетне резултате у својим професионалним каријерама, већ и служе као извор инспирације и мотивације својим колегама и ученицима. Због тога је мисија Српске наставничке награде Просветитељ да пружи подршку и признање изузетним наставницима, учитељима и васпитачима, чиме се ствара основа за колективни напредак и просперитет друштва у целини", наводе организатори конкурса.

"Српска наставничка награда 'Просветитељ' настала је 2024. године на иницијативу проф. др Александра Кавчића који је одлучио да окупи тим образовних експерата и заједно са њима осмисли престижну награду за изузетне васпитаче, учитеље и наставнике Републике Србије. Почетком године расписан је конкурс, а свако је могао да номинује васпитача, учитеља или наставника који се истиче у својој средини и постиже изузетне резултате у раду са ученицима. Услов за номинацију био је да су номиновани појединци својим радом и методологијом померили границе у образовању, односно да су осмислили метод учења који је јединствен, креативан и иновативан.

На адресу Фондације пристигло је више од 1.000 номинација, а потом је уследила строга селекција и проглашење 15 најбољих наставника у Србији. Након пристиглих номинација организатори су тражили да номиновани едукатори попуне додатни упитник и приложе релевантне доказе за свој рад, а потом је жири, састављен од 11 угледних представника образовне заједнице и јавног живота, изабрао 15 полуфиналиста. Они су имали прилику да покажу своје вештине, креативност и иновативност на 1. Летњој школи изузетности која је одржана у Београду од 1. до 3. августа 2024.

Међу одабраним и награђеним наставницима нашао се и др Младен Ђуричић, професор српског језика и књижевности у Гимназији 'Жарко Зрењанин' из Врбаса. Он је до сада више пута награђиван за успешан рад и једини је наставник из општине Врбас који се нашао у конкуренцији за награду 'Просветитељ'. На Летњој школи изузетности уручени су му плакета и беџ као једном од полуфиналиста, а оно што следи је избор у даљи такмичарски круг, као и потенцијална новчана награда која следује свим финалистима и носиоцу главне награде. Организатори су за све финалисте обезбедили новчану награду од 100.000 динара, док једног од њих чека премија од 1.000.000 динара. Предвиђено је да најбољи наставници новац потроше тако што ће 60% награде утрошити на унапређење образовања, а преосталих 40% на лични и професионални развој.

Младен Ђуричић има велику подршку ученика, родитеља и колега, а уз то неминовно иде и подршка шире заједнице која прати његове успехе. С поносом истичемо да у свом граду имамо једног од најбољих наставника у земљи, а то потврђују и многобројна признања. Подсећања ради, Ђуричић је носилац титуле Најбољи наставник региона (2022), а на предлог својих ученика и колега два пута се нашао и у најужем избору за награду Најбољи едукатор Србије", саопштено је из Гимназије "Жарко Зрењанин", установе у којој своју образовну мисију врши професор Младен Ђуричић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"