Камп Талент менторски програм у Врбасу

Захваљујући Милораду Мажићу, једном од најбољих европских фудбалских судија, и Фудбалском савезу Војводине, Врбас је био домаћин тродневног кампа Талент менторски програм, намењеног младим фудбалским судијама. Селекцију 27 најперспективнијих младих судија из Војводине, који су боравили и радили у Врбасу, у Центру за физичку културу "Драго Јововић", урадила је Комисија за унапређење суђења стручне струковне организације ФС Војводине. Теоретским и практичним предавањима присуствовало је 20 главних и помоћних судија који деле правду у војвођанским лигама исток и запад, као и седам судија из свих седам подручних савеза ФС Војводине.

"Циљ нашег првог кампа било је увођење младих судија у програм и принцип рада који практикује УЕФА у овој области. Сваком судији смо доделили ментора и тренутно шест ментора на простору ФС Војводине прати рад младих фудбалских судија у перидоу од годину дана. Талент менторски програм трајаће годину дана, са могућношћу да се продужи за додатних шест месеци и током овог периода биће организовани разни семинари", рекао је Мажић, координатор и главни предавач Талент менторског програма на нивоу Фудбалског савеза Војводине. Он је изразио задовољство нивоом интересовања и жељом за напретком код младих судија, али и истакао да је потребно пуно рада и одрицања да би се пронашло своје место у судијском свету. "Површан приступ овом послу, у било ком нивоу, недопустив је и на то смо више пута указивали током кампа. У матичним организацијама подручних савеза не ради се са младим судијама на начин који би желео и очекује ФС Војводине, тако да је камп замишљен да судије које прођу кроз њега, буду селектоване за више лиге. Ово је први камп ове врсте на нивоу ФС Србије и имали смо подршку свих органа у његовој организацији. Талент менторски програм је почетак квалитетнијег рада судијске организације, јер морамо да подигнемо ниво суђења у такмичењима", рекао је Мажић и изразио очекивање да ће један број судија који су прошли камп у Врбасу, у будућности завршити на савезном степену такмичења, а неки можда и на интернационалној сцени. "Све, ипак, зависи од њих. Ментори су ту да им помогну, појасне, мотивишу их и посаветују, али они морају да раде, уче и прате модерне токове. На нама је да припремимо услове за њихово образовање, али учинак на терену ће бити само њихов. Наша је замисао да се баш учинак на терену, уз пратеће чиниоце, највише вреднује при делегирању судија за већи степен такмичења", рекао је Мажић.

Познати фудбалски судија посебно је захвалио Центру за физичку културу "Драго Јововић" на одличним условима и свим пруженим услугама током тродневног Талент менторског програма и пожелео да и следећи камп буде одржан у Врбасу.

Душан Томић, генерални секретар ФС Војводине, изразио је уверење да ће нови модели рада са младим судијама, као кроз Талент менторски програм, у будућности дати сигуран резултат у унапређењу суђења на фудбалским утакмицама. "Ово је важан део фудбалске организације. Камп је одлично организован, спроведен у одличним условима, и младе судије и предавачи и ментори имали су времена да се боље упознају, размене информације и почну да раде по модерном, европском моделу. Никакви проблеми у ФС Србије не могу зауставити спровођење ових програма и увек имамо подршку свих органа за овакве акције. Верујем да ће многе младе судије са овог кампа већ у јуну следеће године отићи у виши ранг такмичења, а за неколико година их очекујемо на прволигашкој и супрелигашкој сцени. Зато их већ сада треба пратити, развијати им самопоуздање и храбрити их, како би у будућности били одличне судије", рекао је Томић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"