Новогодишњи интервју - Др Жељко Видовић, председник општине Врбас

Др Жељко Видовић, председник општине Врбас

Željko VidovićУ историји општине Врбас 2009. година заузеће посебно место. Иако је низглед почела мирно, општином Врбас у 2009. години бавила се Влада Републике Србије, распуштен је локални парлемент, уведене привремене мере и одржани ванредни локални избори. Све турбуленције на микро плану додатно су увећане економском кризом коју смо делили са осталима. О 2009. години и плановима за 2010. годину за vrbas.net говори др Жељко Видовић, председник општине Врбас.   

vrbas.net : Како оцењујете 2009. годину ?

Видовић : Година за нама била је тешка због више ствари. Презадужена општина доживела је промену власти и од 01. јуна Привремени орган је преузео улогу Скупштине општине и председника општине. Затекли смо на празан буџет, прилив је био минималан, нисмо имали формирану пореску администрацију, нисмо затекли ниједан пројекат да би могли да конкуришемо за средства код покрајинских и републичких органа власти, или код међународних фондова и све смо морали покренути из почетка. Грађани знају о колико снажном интезитету проблема се радило и са чим смо се морали суочити да би бар мало покренули ову средину.

vrbas.net : Шта се променило до овог тренутка ?

Видовић : У овом моменту назире се светло на крају тунела и боља будућност. Имамо дневно пуњење буџета на ниову од 2,5 до три милиона динара, а затекли смо у висини од 300.000 динара. Покренули смо многе инфраструктурне и развојне пројекте и успоставили чврсте везе са вишим органима власти. И од покрајинских и од републичких органа добили смо значајна средства за инвестиције у општини Врбас и уверен сам да ће за две до три године Врбас бити много развијенији и модернији него данас.

vrbas.net : На који начин општина Врбас може да поврати углед који је некада имала ?

Видовић : У 2010. морамо постати значајан фактор у привредном развоју Србије, да се вратимо на место које нам је припадало. Прво ћемо да покушамо да Врбасу вратимо централно место када је у питању електродистрибуција у овом региону, као што је било до децембра 2006. године, затим започели смо разговоре о формирању регионалне телевизије са Малим Иђошем, Србобраном и Кулом, а све у циљу формирања средњебачког округа у којем желимо да будемо лидер. Наставићемо са инфтаструктурним опремањем индустријских зона јер нам је веома важно да привредници дођу у наш град и почну да отварају нова радна места.    

vrbas.net : Да ли су страначке разлике онемогућиле развој општине Врбас ?

Видовић : И страначки живот у 2009. години био је буран. Било смо сведоци цепања Српске радикалне странке што је уздрмало локални парламент. Демократска странка је искористила ову прилику и блокирала рад Скупштине општине, а затим су уведене привремене мере, расписани избори и на крају формирана нова владајућа већина. Претходна власт није имала начина да реши економске проблеме које су произвели и они су узроковали велика и дубока размимоилажења међу партијама. Прва три месеца рада Привременог органа обележили су сукоби због припадности различитим партијама, али друга три месеца страсти су се смириле и Привремени орган је могао да функционише на корист грађана. Сада имамо стабилну скупштинску већину и опозицију која користи сваки тренутак да се промовише, што је легитимно и што смо и ми чинили док смо били у опозицији. Добро је да је последња седница Скупштине општине показала да неке опозиционе странке умеју да буду и конструктивне, као СНС и ДСС. Нико не прижељкује да нестане страначког живота али се испред странака мора ставити живот општине и сви смо дужни да допринесемо његовом унапређивању.

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...