МОМЧИЛО МИЛОВИЋ - Директор ФКУ АПВ

Момчило Миловић
Директор Фонда за капитална улагања АПВ
у разговору за vrbas.net

    Фонд за капитална улагања АП Војводине постао је главна адреса на коју се обраћају многе локалне самоуправе у нади да ће брзо и ефикасно омогућити развој инфраструктуре у општинама. Директор Фонда за капитална улагања Момчило Миловић за vrbas.net говори о плановима ФКУ и пројектима који се реализују у општини Врбас.

    vrbas.net : Који су главни циљеви рада Фонда за капитална улагања АПВ?

    Миловић : Главни циљеви рада Фонда је улагање у програме и пројекте од капиталног значаја за АП Војводину. Они требају бити залог даљег и снажнијег економског, привредног, културног и политичког развоја, посебно у глобалној оријентацији Извршног већа ка европским интеграцијама Војводине и државе Србије. Као такав, Фонд за капитална улагања је препознатљив чинилац у развојној стратегији ИВ Војводине. Реализујући пројекте и програме од капиталног значаја за АП Војводину, Фонд за капитална улагања се исказује као несумњиви агенс развоја општинских инфраструктура, уз сталну транспарентност својих улагања и ефикасност инвестиционих подухвата. Будући да је Војводина тренутно највеће градилиште у Европи, захваљујући инвестицијама ФКУ, очекивања су да ће се створити услови за равномеран развој свих војвођанских општина. Предвиђамо да ће за пет година тренутно неразвијене општине ући у ред развијених, целокупна путна мрежа би ће зановљена, у потпуности ће бити изграђен безбедоносни систем одбрамбених насипа од поплава, а у област има здравства и образовања поставићемо европске стандарде. Укратко, Војводина ће ући у групу развијених европских регија.

    vrbas.net : Колико новца је до сада издвојено за пројекте у општини Врбас?

    Миловић : За 30 пројеката у општини Врбас одобрено је укупно 816.548.488,43 динара. Тренутно је у фази реализације 15 пројеката и они се, у просеку, налазе на нивоу од 75 одсто окончаности. За преосталих 15 пројеката средства су одобрена и тренутно се прикупља техничка документација. Прецизније, за општину Врбас предвиђено је да се по усвајању покрајинског буџета, до јуна месеца заврше сви започети пројекти, а да се након тога крене у спровођење тендера и избор извођача радова за остале одобрене пројекте који имају спремну документацију. С обзиром да имамо сазнања да за неке пројекте не постоји техничка документација, апелујемо на локалну самоуправу да што пре завршити тај део посла и спремно дочека почетак радова. Од почетка рада ФКУ до данас, из општине Врбас упућено је 56 захтева од којих је 30 одобрено. Преосталих 26 пројекта који нису одобрени, стоје и даље као захтеви врбаске локалне самоуправе .

    vrbas.net : Које пројекте у општини Врбас тренутно финансира Фонд за капитална улагања ?

    Миловић : У овом тренутку у општини Врбас реализује се више пројеката из разних области. Између осталих, средствима ФКУ реализују се пројекти изградње спортско-рекреативног центра у Змајеву, доградња зграде ОШ „Бранко Радичевић“ у Равном Селу, изградња фискултурне сале у ОШ „Бранко Радичевић“ у Савином Селу, израда више пројектних документација за разне објекте од значаја за живот грађане општине Врбас. Учествујемо у изградњи Храма Вазнесења Христа Спаса, значајно смо опремили Општу болницу, изградили фискултурну салу у ОШ „Светозар Милетић“, учествовали у изградњи Дома КПД „Карпати“, санацији цркава, доградили и реконструисали забавиште у Куцури. Ту није крај јер на реализацију чекају пројекти изградње централног постројења за прераду отпадних вода, изградња II фазе Опште болнице и паркинга крај ове здравствене установе, затим доградња и санација саобраћајница и коловоза у неколико улица у Куцури, Бачком Добром Пољу и Змајеву. Планови Фонда за капитална улагања су у правом смислу речи капитални и након завршетка свих одобрених пројеката, али и оних који ће доћи у наредном периоду, општина Врбас имаће могућност да се похвали развијеном инфраструктуром, опремљеним установама свих врста, те тако добије епитет одличног места за живот.

    vrbas.net : Којој врсти пројеката Фонд за капитална улагања даје предност у реализацији ?

    Миловић : У програму рада Фонда за капитална улагања Управни одбор опредељује се за финансирање пројеката и програма користећи се критеријумима који служе за оцену приоритета. У обзир се узимају приоритети локалних самоуправа, општина и градова, са званичним и документованим разлозима, затим се у обзир узима степен спремности планске, пројектне и уговорне документације, дефинисане на основу Закона о планирању и изградњи, Закона о заштити животне средине, Закона о процени утицаја на животну средину и других прописа, али и спремности предвиђених аката за издавање одобрења за изградњу и пријаву почетка радова, на основу Закона о планирању и изградњи. Управни одбор код доношења одлука у разматрање узима и област у коју се улаже, затим могућу брзину реализације пројекта и њихову специфичност. Користећи ове критеријуме стручне службе обрађују предмет а затим, на основу оцене и предлога експертских савета ФКУ и Комисије за доделу средстава , коначну одлуку о финансирању пројекта доноси Управни одбор.

    vrbas.net : Са колико новца ће ове године располагати ФКУ ?
    Миловић : Сваке године буџет Фонда за капитална улагање се повећава, што доприноси реализацији све већег броја пројеката широм Војводине. У 2007. години за капитална улагања из буџета је опредељено 22.911.168.674,00 динара, у 2008 . години 18.568.272.419,82 динара , а у 2009 . години до сада је издвојено 2.290.375.500,00 динара. За целу 2009. предвиђено да из буџета буде опредељено око 20 милијарди динара. Управни одбор ФКУ је у току 2007 . и 2008 . године донео укупно 1486 одлука о финансирање пројеката , чија је укупна вредност 38.879.207.309,63 динара.
 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...