Уручен “Златни сунцокрет”

Zlatni suncokret VitalУ кафеу „Театар” у Београду, писцу Слободану Владушићу уручена је „Виталова” књижевна награда „Златни сунцокрет”, за роман „Forward” који су објавили „Стубови културе” из Београда. Награду, која се додељује за најбољу књигу на српском говорном подручју, у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, уручила је Слађана Ратковић, директорка „Витала”. О награђеном роману говорили су чланови жирија Јован Зивлак, Никола Страјнић и Владимир Гвозден.
  Захваљујући на награди Владушић је истакао да „пишући о будућности и настојећи да откријемо њену атмосферу, покушавамо истовремено и да нешто учинимо са том будућношћу”.
  “Задржавамо право да не седимо скрштених руку и верујемо да је све готово, да је све свршено, и да само треба да се догоди оно што је писано да ће се догодити. Зато ’Forward’ није никакво пророчанство: оно је поглед на будућност којом се, верујем у то, још увек може управљати. Истовремено, надам се да је ’Forward’ и наставак оне узорите линије српске књижевности, која нам је непрекидно сведочила да се о великим светским темама могло писати и на овом језику, која нас је уверавала да упркос чињеници да нас нема сто милиона, већ много мање, нисмо осуђени на провинцијалне заплете, мале теме и мале мозгове”, рекао је Владушић.
  Слободан Владушић (1973, Суботица), романописац и есејиста, студирао је српску књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду, дипломирао 1998. године, потом магистрирао и докторирао. Запослен је на Одсеку за српску књижевност на истом факултету. Објавио је књиге: „Дегустација страсти”, „На промаји”, „Портрет херменеутичара у транзицији”.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"