„Карпати“ прославили 20. рођендан

Тродневним културно-уметничким програмом протеклог викенда обележен је 20. рођендан КПД „Карпати“, друштва које негује културу и традицију Русина и Украјинаца. Прослава овог јубилеја била је прилика да чланови „Карпата“ покажу како се друштво развијало током двадесет година, шта се све може учинити уз добру вољу и какве се све препреке могу савладати захваљујући духу заједништва.
  „Карпати су једино друштво у Србији у којем заједно раде Русини и Украјинци, али и Срби, Мађари, Црногорци и сви други народи који живе на овим просторима. Слога и заједнички рад учинили су да се наше друштво развија из дана у дан. Када је пре седам година, тадашњи председник 'Карпата' Владо Папуга, предложио да купимо неки објекат и изградимо дом друштва, гледали смо га са неверицом. Међутим, ево, данас се налазимо у нашим просторијама, на нашој сцени, међу драгим пријатељима“, рекао је поводом јубилеја председник КПД „Карпати“ Славко Микитишин.
  За три дана прославе годишњице одржана је свечана академија, више концерата, изложба слика и представљена монографије о друштву. „Русинска заједница одавно покреће питање стварања завичајне збирке, где би се налазили радови русинских уметника. Изложба која је приређена у 'Карпатима' показује да би се о тој иницијативи требало интезивније размишљати, јер је сигурно, о чему сведочи и дом овог друштва, да би се уз мањи напор то могло реализовати“, рекла је отварајући изложбу Јелена Перковић, дугогодишњи члан „Карпата“.
  Поводом двадесетаог рођендана „Карпати“ су добили и репрезентативну монографију у којој су сажета сва достигнућа друштва и његових чланова, и трајно забележена имена свих оних који су дали допринос развоју. Текстови су писани на русинском, украјинском и српском језику, а редакцију су чинили: Мартица Тамаш, Јарослав Комбиљ, Јанко Ленђер, Звонко Сабо, Славко Сабо и Владимир Папуга. Програмима у „Карпатима“ присуствовао је велики број званица, међу којима је био и украјински амбасадор Виктор Недопас, представници националних савета Русина и Украјинаца, општине Врбас и многи други.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"