Делио књиге бесплатно

Незадовољан, како је сам рекао, „маћехинским односом према издавачима, ауторима и библиотекама“, али и одлуком Министарства културе према којој је буџет за откуп књига умањен за 70 одсто у односу на прошлу годину, песник из Врбаса Небојша Деветак бесплатно је данас делио примерке своје књиге „Омча за воштаницу“ пролазницима у центру Врбаса.
  „Не само да је Министарство културе драстично смањило буџет за откуп књига, већ су смањили и цене издања за преко 30 одсто, а да зло буде веће, Народна библиотека Србије ударила је харач, не знам по ком основу, од 8,5 одсто. На овај начин цене књига су сада скоро преполовљене“, рекао је Деветак. Према његовим речима. процедура откупа књига од стране Минстарства културе је једноставна и подразумева да издавачи пошаљу дела на расписани конкурс, а комисија одабере оно што сматра најквалитетнијим.
  „Тај списак се шаље библиотекама широм Србије, које затим одаберу оно што им одговара. Ове године откупљене су ми две књиге, ’Непристајање на понуђено’, у издању Народне библиотеке ’Данило Киш’, и ’Омча за воштаницу’, у издању врбаског Удружења љубитеља књиге ’Калиграф’, чији сам председник. Са једне стране то је радост, а са друге стране жалост. За ’Калиграф’ то изгледа овако: реалну цену од 700 динара по примерку, Министарство културе је свело на 450. Откупљено је 27 примерака ’Омче за воштаницу’, и кад се урачуна поштарина, за њих ће се добити 10.800 динара. Иначе, штампање књиге у 500 примерака нас је коштало 120.000 динара“, појаснио је Деветак.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"