У конкуренцији 14 дела

За књижевну награду "Златни сунцокрет", коју ће 15. пут доделити Фабрика уља и биљних масти "Витал", кандидовано је 14 дела, саопштили су чланови жирија. У шири избор ушло је седам романа, четири збирке приповедака, две књиге поезије и једна историја књижевности, а ужи избор, како је наведено, биће саопштен крајем овог месеца.

Међу седам предложених романа ношла су се и два која су ушла у круг од шест кандидата за овогодишњу НИН-ову награду - "Камен близанац" Зорана Петровића и "Оно што одувек желиш" Гордане Ћирјанић. На списку су и романи "Господска улица" Ранка Рисојевића, "О местима тужним и дубокој ноћи" Видосава Стевановића, "На стази суза" Ђорђа Писарева, "Посматрач птица" Виде Огњеновић и "Мртво поље" Срђана Срдића. У жанру приповетке то су: Драгослав Михаиловић „Преживљавање”, Владан Матијевић „Врло мало светлости”, Миро Вуксановић „Читање таванице” и Милош Латиновић „Кофер за излизане крпе и подеране реченице”. Када је о поезији реч, то су Душко Новаковић „Када ћемо светла погасити” и Иван Негришорац „Светилник”, док је Петар Милошевић са својим делом „Сторија српске књижевности”, кандидован из области стручне литературе.

“Виталова” књижевна награда, под именом "Златни сунцокрет", састоји се од новчаног износа од 5.000 евра у динарској противредности, плакете и штампања награђеног наслова у тиражу од хиљаду примерака, а додељује се за најбољу књигу на српском говорном подручју објављену у претходној години. Прошлогодишњи лауреат био је Слободан Владушић за роман "Форвард".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"