Уручен “Златни сунцокрет”

Zlatni suncokret - Dragoslav MihailovicПисцу Драгославу Михаиловићу јучеје свечано уручена Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2010. годину. Михаиловић је награђен за књигу приповедака "Преживљавање". Председник жирија Виталове награде Јован Зивлак рекао је да је одлука о добитнику награде донета једногласно, после разматрања дела у ужем избору у којем су били и књига приповедака Владана Матијевића "Врло мало светлости", као и романи Ранка Рисојевића "Господска улица" и "О местима тужним и дубокој ноћи" Видосава Стевановића.

 

Према његовим речима, награђена књига је дело једног од најзначајнијих приповедача послератног доба Србије. "Сачињена је од седам прича које тематизују, из угла особене уметничке осетљивости, судбине људи у размерама препознатљиве историје друге половине прошлог века и почетка новог миленијума", рекао је он. Зивлак је истакао да приповедач скоро у једнаким интензитетима, у чеховљевским истраживачким заплетима, открива најдубље моменте људске природе у вртлозима друштвених и политичких веза.

Писац Драгослав Михаиловић се захвалио жирију који су чинили и Никола Страјнић и Владимир Гвозден на том значајном признању и истакао да посебне похвале треба упутити Компанији "Инвеј" која уручује ту награду. Он је истакао да књижевне награде имају традицију дугу 22 века, од како је римски цар Октавијан дао песнику Вергилију новчану помоћ и тако увео традицију помагања књижевности и уметности, коју наставља и "Инвеј" компанија. Награду, коју чине новчани износ од 5.000 евра и штампање награђене књиге, Драгославу Михаиловићу је уручила генерална директорка "Витала" Слађана Ратковић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"