Одржана Куцурска жетва

Kucurska zetva 2011Следећи традицију дужу од три деценије, Куцурани су протеклог викенда организовали манифестацију „Куцурска жетва“. Целодневни програм, који је одржан на неколико локација, био је посвећен радовима и обичајима везаним за вршидбу.
„Можемо бити веома задовољни ангажованошћу чланова Организационог одбора 'Куцурске жетве', који су радили са пуно ентузијазма. Исто то, у пуној мери, уложили су и учесници у програму. Велики број посетилаца сведочи да је манифестација била веома успешна“, рекао је Никола Губаш, председник Организационог одбора.

Прослава „Куцурске жетве“ започела је у Етно клубу „Отето од заборава“, где је отворена изложба фотографија везаних за вршидбу жита. Велику пажњу Куцурана побудио је дефиле чланова фолклорних ансамбала из Куцуре, Новог Орахова, Куле, Ђурђева, који су у народним ношњама прошли главном улицом, праћени музиком неколико оркестара. Ревијални део окупио је аматере из неколико културно – уметничких друштава из места у којима живе Русини, а публици су се представили и мађарска женска певачка група, као и чланови КУД-а из Бачког Доброг Поља.

„Ово је прилика да видимо разноврсан фолклор и народну традицију, који красе Врбас и Војводину. Наша општина је била ових дана у знаку културних манифестација, јер је поред 'Куцурске жетве' одржана и Равноселска фијакеријада, што ју је означило као место у којем људи из других градова и крајева земље имају шта да виде“, рекао је др Жељко Видовић,  председник општине Врбас.

Да би доживљај традиције био потпун побринуле су се чланице Актива жена МЗ Куцура, које су у Ватрогасном дому припремиле етно столове са специјалитетима русинске, српске и мађарске кухиње. „Ова манифестација је показала да код Русина постоји велики потенцијал за стваралаштво, које, уз прегалачки рад и креативност, пружа задовољство и публици и учесницима“, рекао је Мирон Сабадош, заменик председника Националног савета Русина. Иначе, одржавање „Куцурске жетве“ помогли су локална самоуправа,  Национални савет Русина и Месна заједница Куцура.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"