Дани ЦГ културе у Војводини

Изложбом слика академског сликара Станка Зечевића у петак су у Врбасу почели Дани црногорске културе у Војводини – Врбас 2011. Изложбу су као први чин седмодневне културне манифестације заједно отворили амбасадор Црне Горе у Србији Игор Јововић и председник општине Врбас др Жељко Видовић. До наредног петка сваке вечери Црногорци из Врбаса и околних места, у којима живи бројна црногорска заједница, имају могућност да виде разне вредне културне програме у извођењу познатих уметника из Црне Горе. Манифестацију су организовали Црногорско национално вијеће у Србији и врбаско Црногорско културно просвјетно друштво „Никола И“, у сарадњи са Амбасадом Црне Горе у Србији, Скупштином општине Врбас и Културним центром Врбаса.

Отварајући изложбу у препуној галерији Културног центра, амбасадор Јововић је истакао задовољство што се налази међу бројним земљацима и што му је дозвољено да отвори Дане црногорске културе у Војводини. „Црна Гора и Србија су двије државе које су вијековима доприносиле развоју овога подручја, између осталог дале су свој значајан допринос и културном развоју. Када је у питању Србија, Црнорци који се од давнина настањују у њој, несразмерно својој бројности, дали су посебан печат развоју нама пријатељске Србије. Жељели би смо да у новим условима, када су обновљене српска и црногорска државност, и на овај начин, дамо додатан допринос иначе живим везама између наших држава и наших народа. Нажалост, у недавној прошлости били смо свједоци да некултура уме још снажније да раздваја него што има моћ да спаја, па зато никада није сувишно организовати овакве манифестације. Програм је осмишљен да прикаже оно што је савремено и актуелно, дела људи који и даље стварају и доприносе црногорској култури“, рекао је Јововић. Амбасадор се захвалио општини Врбас на доприносу који је дала организовању манифестације, а посебно многобројним младим активистима ЦКПД „Никола И“ из Врбаса.

Председник општине Врбас др Жељко Видовић исказао је спремност локалне самоуправе да увек пружи помоћ у организацији оваквих манифестација. „Спремни смо да помажемо унапређење културног живота у друштву. Сви смо ми, неко пре 600, неко пре 300, а неко пре 60 година, дошли са разних страна у овај град и у њему остали да живимо заједно. Радује нас кад промовишемо културу која нас спаја“, рекао је др Видовић.

Друго вече манифестације под називом Поетика Монтенегрина, извођењем црногорске етно музике у обради, обележили су гитаристи Срђан Булатовић и Дарко Никчевић, заједно са прваком драме Црногорског народног позоришта Слободаном Маруновићем, који је говорио стихове црногорских песника.

„У складу са програмом дијеловања Црногорског националног вијећа у Србији, које чини девет удружења, организовани су и ови Дани црногорске културе у Војводини. Сва удружења имају у свом програму идеју промовисања црногорске културе и за пролеће наредне године планира се слична манифестација у Нишу. Програм у Врбасу по својој садржини може се оцијенити као врхунски и могао би на прави начин презентовати културу Црне Горе и ван граница Србије. Амбасада Црне Горе у Србији спремна је да да пуну подршку оваквим акцијама, у циљу очувања културног идентитета Црногораца ван матичне државе“, рекао је Мирко Зечевић, координатор за дијаспору у Амбасади ЦГ у Србији, који је присуствовао другом дану манифестације.

Трећег дана манифестације на програму је била монодрама Слободана Томовића „Потоња ура Његошева“, у извођењу Слободана Маруновића. Књижевно вече песника Љубете Лабовића на програму је у понедељак и на њему ће говорити познати критичар Божо Копривица. Од 06. до 09. децембра љубитељи филмске уметности имаће могућност да сваке вечери виде по један филм црногорске кинематографије. Циклус отвара филм „Зле паре“ Велимира Станојевића, наставља се „Лепотом порока“ Живка Николића и документарним филмом „Преци и потомци“ Николе Поповића, а завршава филмом „Дестан на Прчево“ Драшка Ђуровића.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"