ЗАВРШЕНИ ДАНИ ЦРНОГОРСКЕ КУЛТУРЕ

Пројекцијом вишеструко награђиваног филма Драшка Ђуровића „Десант на Прчево“ и промоцијом књиге Михајла Радојичића Шока „Живот у два примјерка“ у Врбасу су након десет дана завршени Дани црногорске културе у Војводини – Врбас 2011. Од прве вечери и отварања изложбе слика академског сликара Станка Зечевића, па до промоције Радојичићеве књиге, кроз просторе у којима су организовани програми прошло је на стотине посетилаца, најпре Црногораца из Врбаса и околине, али и других љубитеља савремене црногорске културе.

Оцењујући манифестацију Мирко Зечевић, координатор за дијаспору у Амбасади ЦГ у Србији, истакао је да је она превазишла и најбоља очекивања и изазвала велику пажњу Црногораца у Војводини. „Ово је први пут да се црногорска култура на овом месту промовише на један посебно вредан, академски начин. Програм је представио вредне делове сликарства, поезије и прозе, музике, драме и других уметности у Црној Гори, и ово је био модел како свуда треба да се представљамо. Садржаји су брижљиво били бирани, да заинтересују многе, али и како би се ухватили у коштац са стереотипима о Црногорцима. До сада је публици најчешће било нуђено фолклорно наслеђе Црне Горе, које је, такође, вредно, али у Црној Гори се ствара и модерна уметност и потребно је показати je ван њених граница, јер има универзалну вредност“, рекао је Зечевић. Он је истакао да је интересовање публике потврда њене жеље за оваквим програмима и да је манифестација у Врбасу најбољи модел како треба да ради и делује Црногорско национално вијеће у Србији.

Одличну оцену манифестацији дали су и многи посетиоци који су из ноћи у ноћ пунили салу биоскопа „Југославија“ и галерију Културног центра. „Ово је била права прилика да нас Црногорце људи виде онакве какви стварно јесмо, по добру. Нас бије глас да скачемо на једној нози, да свирамо на једној жици, да певамо у један глас, што није тачно. Ово је био најбољи начин да представимо део своје богате културе и успели смо, али мислим да би и Црна Гора требала да се упозна са оним што су учинили Црногорци у Војводини, и јесу ли и колико заборавили од старог завичаја“, оценио је манифестацију сликар Ратко Шоћ.
Дане црногорске културе у Војводини – Врбас 2011. организовало је Црногорско национално вијеће у Србији и Црногорско културно просвјетно друштво „Никола И“ из Врбаса, у сарадњи са Амбасадом Црне Горе у Србији, Скупштином општине Врбас и Културним центром Врбаса.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"