Петриновићу „Карољ Сирмаи“

Писцу Фрањи Петриновићу синоћ је у Врбасу уручена књижевна награда „Карољ Сирмаи“ за 2011. годину. Петриновић је награђен за збирку новела „Траума“, коју је објавила новосадска издавачка кућа „Адресе“. Одлуку о добитнику престижне награде, која се додељује већ 37 године за најбољу књигу прича или новела и то наизменично, једне године написане на српском, а друге на мађарском језику, донео је трочлани жири у саставу Јанош Бањаи, Зоран Ђерић и Иван Негришорац. Награда је Петриновићу уручена на свечаности у Музејској збирци Културног центра Врбаса. Присутни на овом месту имали су прилику и да виде изложбу „35 година књижевне награде Карољ Сирмаи“, аутора Мирослава Тепића, на којој су представљена сва дела и имена која су понела ову значајну награду. Такође, током вечери промовисана је и књига „Споменар Сирмаи“, о којој је говорио уредник издања Ђезе Бордаш.

Говорећи о Петриновићевој књизи, председник жирија Јанош Бањаи је истакао да је награђено књижевно дело читао са узбуђењем које, како је рекао, „доживљавамо када се сусрећемо са ликовима и временом у којем живимо“. „Свака од 13 прича, колико их има у Петриновићевој књизи, говори о посебним облицима трауме, најчешће пред крај човековог живота, онда када је он најмање заштићен и најчешће усамљен. Стварајући ово дело аутор се не поводи актуелним захтевима књижевних праваца већ упорно и доследно прича своју причу, која је временски и просторно тачно одређена, јер му није циљ да говори о нечем општем, већ да говори о појединачном, о неуспелом животу појединца, о драми спознаје себе у свету, о немогућности смирења, као и о томе да је човеков животни пут увек пун препрека које се тешко могу савладати“, рекао је Бањаи и додао да су Петриновићеве приче просторно увек, без изузетка, везане за Нови Сад.

Захваљујући се на награди, лауреат Фрања Петриновић посебно је истакао задовољство што је понео признање које носи име по славном мађарском књижевнику Карољу Сирмаиу, кога је назвао „песником сутона“ и представником експресионизма у књижевности. „Ако сам, бар за тренутак, у својим причама нешто од експресионизма, од те поезије која представља врхунац књижевности, и ја загребао, онда ће то бити мој срећан тренутак“, рекао је Петриновић.

Иначе, књижевна награда „Карољ Сирмаи“ установљена је 1974. године одлукама културно-просветних заједница општина Врбас и Темерин, у знак пијетета према познатом новелисти Сирмаи др Карољу. Сирмаи је рођен у Темерину а после завршених студија у Будимпешти, цео свој радни и животни век провео је у Врбасу. Управо због тога Врбас и Темерин наизменично, по две године организују ову манифестацију.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"