„Златни сунцокрет“ Шајтинцу

Фабрика уља и биљних масти „Витал“ доделила је овогодишњу књижевну награду „Златни сунцокрет“ Угљеши Шајтинцу за кратки роман Сасвим скромни дарови, у издању издавачке куће Архипелаг, Београд. Одлуку је једногласно донео жири у саставу Јован Зивлак, Никола Страјнић и Владимир Гвозден. Шајтинац је 16. лауреат књижевне награде која се додељује за најбољу књигу на српском језику, у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављену у току претходне године. Свечано уручење награде која подразумева новчани износ и штампање награђене књиге, одржаће се крајем фебруара у Београду.

„Шајтинчев кратки роман се може сместити у већ опсежну библиотеку српских приповести о емиграцијама, о колективним и појединачним егзодусима и бекствима, од Црњанског, Пекића, Албахарија до Тасића и Тиага Станковића. Оно што издваја Шајтинца, са још неколико новијих аутора, је наглашено бекство његових јунака од херојства које је у средишту историје, депатетизација и усредсређеност на приватне повести, на космос друштвених и емоционалних веза у чијим основама су митови о срећи, евокације о битности личних генеза и узрочности, које се изражавају у играма случаја и релативизацијама великих и предоминантних закона нужности. Па ипак у Шајтинчевом роману има и песимистичке преданости неразговетним играма живота и судбине појединца чија је воља немоћна да утиче на токове ствари, на моћне покрете друштвених сила. Отуда Шајтинчеви јунаци преузимају скромност као оквир свог живота, стоицизам који пламти у малим оазама среће и у изненадним екстазама које се јављају пред открићима пунине тренутка, у магновењима која дарују усхићења и лепоту постојања“, наводи се у образложењу одлуке жирија.

Угљеша Шајтинац је рођен у Зрењанину 1971. године. Школовао се у Зрењанину, а студије је похађао у Београду где је дипломирао на одсеку драматургија, на Факултету драмских уметности. Приповедач је и драмски писац. Објавио је романе: Чудо природе (1993), Нада станује на крају града (2002) и ВОК ОН (2007), као и роман за децу Ветрушкина ледина (2006), и књигу прича Чемер (1997). Шајтинац је објавио и следеће драме: Реквизитер (1999), Право на Руса (2001), Говорите ли аустралијски? (2002), Худерсфилд (2005), Банат (2007), Ветрушкина ледина (2008) и Лепет мојих плућних крила (2009). Више његових радио драма је емитовано код нас и у свету. Представе по драмама Угљеше Шајтинаца игране су на нашим и на британским и америчким сценама. Добио је Стеријину награду за драму Худерсфилд, 2005. године а за роман ВОК ОН добио је награду Биљана Јовановић.Шајтинац од 2005. године предаје драматургију на Академији уметности у Новом Саду. Живи у Зрењанину.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"