Баковићу „Владимир Мајаковски“

Песник из Врбаса Благоје Баковић добитник је велике међународне награде за поезију „Владимир Мајаковски“, коју традиционално додељује Савез писаца Русије. Баковић је награђен за најновију књигу поезије „Чеховљев кофер“, која је објављена двојезично на српском и руском језику, а издавач је „Каирос“ из Сремских Карловаца.. Вредно признање, заједно са „Златним пером Русије“, Баковићу је уручено пре пар дана у Москви, у свечаној дворани Државног музеја „Мајаковски“. У образложењу одлуке истакнуто је да је „Баковић један од најбољих и најплодотворнијих савремених српских песника, чије дело има снажан утицај на модерну руску поетску мисао“.

„Осећам се привилегованим и с неким радосним озарењем доживљавам награду која носи име великог Владимира Мајаковског. И у највећој скромности тешко се одупрети усхићењу да и ова награда, као и неколико претходних које сам добио у Русији, стиже из земље која је светској литератури подарила Пушкина, Јесењина, Гогоља, Достојевског, Толстоја, Хлебникова“, рекао је Баковић.

Интересовање руске књижевне публике за Баковићеву поезију датира од пре десетак година појавом Антологије српског песништва двадесетог века, објављене у Москви, у којој су се нашле и Баковиће песме. Потом је и у тротомном издању српске поезије, препеване на руски језик, био заступљен са педесетак песама, а онда је уследила двојезична књига „Низ лаку плавет“, па репрезентативни избор његове поезије, сажет у књизи „Пут“. Ова књига је доживела два издања у укупном тиражу од 30.000 примерака, а за њу је Баковићу прошле године припала награда Савеза писаца Русије „Константин Симонов“. Песник из Врбаса у Русији је добио и награду „Антон Павлович Чехов“ за „целокупно дело и верно служење отаџбинској литератури“. Током плодне каријере добио је и многе значајне књижевне награде у Србији, Црној Гори и Републици Српској. Благоје Баковић је рођен 1957. године у Бојиштима код Бијелог Поља. Већ три и по деценије живи и ствара у Врбасу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"