Шајтинцу уручен „Златни сунцокрет“

Књижевнику Угљеши Шајтинцу уручена је данас награда „Златни сунцокрет“ за најбољу књигу на српском језику у протеклој години, коју 16. пут додељује Фабрика уља „Витал“. Лауреату који је награђен за роман „Сасвим скромни дарови“, је припала плакета, новчана награда и бесплатно штампање књиге у новом тиражу од 1.000 примерака.

Шајтинац је на свечаности уручења испричао да је пре отприлике две године написао роман за децу о младој врани, који су сви издавачи одбили да објаве, а оснивач и главни уредник „Архипелага“ Гојко Божовић у „најсадржајнијем писму одбијања рукописа“ навео је да би био заинтересован ако би написао „некакву прозу, можда роман, за одрасле“. „Био сам детиње бесан и разочаран. Кад су бес и разочарење утихнули, ја сам се детиње узјогунио и с тврдоглавошћу детета сео да пишем тај 'роман за одрасле', а у њему је простора за себе пронашла управо моја детиња наивност“, рекао је Шајтинац.

Он је објаснио да је прича потекла из замишљеног окружења – „кратак период у животу једне породице, нешто њихове личне историје, пуно 'првог лица' двојице рођене браће који су ништа друго до опет само један 'јадан ја', који не зна шта би с вишком садржаја насталим у нежељеној количини принудног одрастања“.

“Данас, 'када не постајем пионир' већ остајем овде, после свега, са 'Златним сунцокретом' као наградом, мислим само једно. Детиње и недорасло. Хоћу да се вратим кући. Хоћу да пронађем ону младу врану која је сада порасла и нахраним је зрелим зрнима 'златног сунцокрета'", истакао је лауреат.

Шајтинац је приметио да награде не могу да поправе књижевност, нити науче људе да боље пишу, али да свакако значе и могу да мотивишу на писање. Једногласном одлуком, жири у саставу: Јован Зивлак (председник), Никола Страјнић и Владимир Гвозден, доделио је награду Шајтинцу за роман „Сасвим скромни дарови“, коју је објавио „Архипелаг“. У образложењу жирија наведено је да „написан у маниру поетског романа, са доличним језиком времена, са сликама српске актуелне друштвене стварности и призорима глобалне политике и културе које се сабирају у Америци, Шајтинчев роман има врлине снажне приповести о нашем времену и мудрости која приповеда скромност и мирноћу као филозофију преживљавања“.

извор: Тањуг

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"