Јачање веза путем заједничког наслеђа

У Музејској збирци Културног центра Врбаса представљен је пројекат „Muther 2 -  Јачање веза путем заједничког наслеђа“, који успоставља прекограничну сарадњу Мађарске и Србије. Носилац пројекта је мађарски град Деска, док су сарадници на овом пројекту Српско културно – уметничко друштво „Банат“ и општина Тисасигет из Мађарске и општине Нови Кнежевац и Врбас из Србије. Укупна вредност пројекта је око 275.000 евра и финансијски је подржан од стране Европске уније кроз ИПА програм прекограничне сарадње ове две земље.

Представљању пројекта присуствовали су председник општине Деска Ласло Кирил, заменик председника општине Тисасигет Ференц Ференц, као и председник општине Врбас др Жељко Видовић, који су изразили задовољство због јачања веза између Србије и Мађарске и посебно градова укључених у пројекат. „Реализација оваквих пројеката не значи само опремање или добијање новца за организовање манифестација. Он представља много више, а то је упознавање и дружење са новим људима, затим чување и неговање културних традиција народа и националних мањина и очување свега онога што нас повезује“, рекао је приликом представљања пројекта Видовић. Председник општине Деска Ласло Кирил се посебно захвалио руководиоцу Фолклорне редакције Културног центра Врбас Љубомиру Вујичину и његовој супрузи Естер који су, како је рекао, посебно допринели овом пројекту.

Пројектом који се односи на очување културног наслеђа Мађарске и Србије планиран је низ активности као што су Мајски вашар у Тисасигету, Интернационални етно фестивал хране у Новом Кнежевцу, Панонски вашар у Врбасу, затим семинари и радионице о народној уметности и традиционалним занатима у Дески и Врбасу, реновирање цркве у Новом Кнежевцу, као и куповина биоскопске опреме у овом месту и куповина аудио и видео опреме за Културни центар Врбаса.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"