Почео Фестивал поезије младих

Свечаном академијом у сали Гимназије „Жарко Зрењанин“ почео је 44. Фестивал поезије младих. За први дан ФПМ, уз свечано отварање, био је заказан наступ песника Пера Зупца, затим примадоне Београдске опере Јадранке Јовановић, коју је на клавиру пратио маестро Никола Рацков, и рецитатора Културног центра Врбас Гордане Миловић и Радована Сератлића, који су подсетили публику на многе песме настале управо на Фестивалу поезије младих.

Ова песничка манифестација први пут је одржана 1968. године и од тада сваке године у мају, у Врбасу, окупља песнике из целе земље и иностранства. Организатори фестивала се слажу да не постоји песник који нешто значи у поетском свету а да није учествовао на Фестивалу поезије младих и тиме дао допринос да ова манифестација постане веома значајна.

Многобројну публику приликом отварања фестивала поздравио је председник општине Врбас др Жељко Видовић. „Желим да честитам свим учесницима овогодишњег фестивала долазак на ову значајну песничку манифестацију, а победницима унапред да поручим да оно што сада напишу остаје трајно, за цео живот и за све генерације“, рекао је, између осталог, Видовић.

Један од утемељивача ФПМ песник Паро Зубац подсетио је публику на прве године фестивала и на многа велика песничка имена која су радо долазила у Врбас. „Те далеке 1968. године када је први пут одржан Фестивал поезије младих, и ја сам био у Врбасу, али морам рећи да никада нисам конкурисао, јер сам већ тада био један од старијих песника“, нагласио је Зубац, а затим још једном изговорио стихове своје чувене песме „Мостарске кише“.

Другог дана ФПМ, у Народној библиотеци „Данило Киш“ одржава се програм „Излет у прозу“, у ком ће бити представљен Давид Албахари, а у Галерији КЦ Врбаса биће отворена изложба „Палета младих” и изведен музички програм

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"