Снежана Николић победница ФПМ

Победница 44. Фестивала поезије младих је песникиња Снежана Николић из Шапца. Жири у саставу Перо Зубац, председник, и чланови Душан Стојковић и Бранислав Зубовић донео је одлуку да друго место припадне Ани Митрашиновић из Младеновца, док је треће место Соња Jанков из Новог Сада. Награда „Станко Симићевић“, која се додељује најмлађем учеснику фестивала, припала је Лени Даговић из Крагујевца.

Образлажући одлуку жирија Перо Зубац је истакао да је одзив песника да учествују на фестивалу био очекивано добар, као и да није било лако одабрати оне који су се истакли посебношћу и издвојили из мноштва. „Изабрали смо 10 финалиста, а када смо отворили шифре, видели смо да смо изабрали девет песникиња и једног песника. Сигурно је и у неодабраним рукописима било више девојачког пева, јер у нелириским временима, девојке се чешће обраћају поезији као саговорнику. Овогодишњи финалисти имају веома различите песничке приступе, а победили су најбољи. Ово што ради Снежана, нама се учинило да је најбоље, јер то је чиста лирика, врло модерна“, истакао је Зубац и напоменуо да су све одлуке жирија донете једноглано.

„Наравно да сам радосна што сам освојила награду, али се осећам и помало растројено, јер већ размишљам о књизи коју треба да издам следеће године о чему раније нисам размишљала, тако да су ми осећања веома подељена“, рекла је кратко након доделе награда Снежана Николић. Њој је за прво место припало право да у режији Фестивала поезије младих објави прву књигу поезије.

Присуствујући финалној вечери, председница СО Врбас Марјана Мараш захвалила се Савету ФПМ, Културном центру Врбаса, Народној библиотеци „Данило Киш“, као и песницима који су допринели, како је рекла, да фестивал из године у годину буде све бољи и поврати сјај који је имао када је био Југословенски фестивал поезије младих. Председник општине Врбас др Жељко Видовић поздравио је све присутне стиховима једне своје песме коју је написао пре много година. „Пре 30 година и ми смо сањали као што сада сањају и ови млади песници. Неки од нас су то заборавили, а ја овим младим људима желим да никада не забораве да сањају, да то наставе цео живот и да све то записују“, истакао је Видовић.

Секретар и члан жирија ФПМ Бранислав Зубовић истакао је да је 44. песничка манифестација у Врбасу завршена онако како су организатори и очекивали. „Као што је то било и у оним давним временима у Врбасу поезија је на најлепши могући начин узела пун замах и пун сјај. Од величанственог отварања, преко гостију који су нека од најзначајних песничких имена у књижевном свету целог овог региона, све до младих песника који ће одавде отићи као готови песници у свет поезије, Врбас је и овога пута показао да је заиста на нивоу задатка“, рекао је Зубовић и захвалио општини Врбас и свима онима који су помогли у реализовању најстарије и једне од најзначајнијих песничких манифестација у Србији.

Претходног дана за све за све финалисте и госте фестивала организован је пријем код председника општине др Жељка Видовића. Пријему је присуствовао и председник Савета ФПМ Горан Лабудовић, који је истакао да је манифестација поново добила на значају и квалитету. „Подршка фестивалу је ранијих година изостајала из разних разлога. Ипак, успели смо, од када је председник општине др Жељко Видовић, да фестивал знатно унапредимо и вратимо га на старе стазе славе. Свакако да за то велику заслугу имају и Јелена Збућновић, која води ресор културе, као и помоћник председника општине Мирко Копривица“,  рекао је Лабудовић.

Жељко Видовић изразио је мишљење да да је 44. Фестивал поезије младих најбољи када је реч о организацији и броју учесника у протеклих неколико година. „За нашу општину фестивал је веома значајан, јер је Врбас увек био град културе и град спорта, а ја се надам да ћемо за пар година поново бити град индустрије и свега онога што смо били пре двадесетак година“, нагласио је Видовић.

Песник Радомир Мићуновић, победник првог ФПМ, написао је ове године песму „Споменица фестивалу“, док је академски сликар Светислав Шљукић осликао стихове ове песме, што је свечано уручено  председнику општине. „Није ми било тешко да напишем ову песму,  јер ја волим овај град, а чини ми се да и он воли мене. Врбас је на мене оставио снажан траг и покушавам да му вратим кроз песме и стихове. У Врбасу сам се родио као песник и увек се осећам свечано када дођем у овај град“, рекао је Мићуновић и додао да је из истих разлога некада  написао и песму „Град на песниковој руци“. Уз Крклецову песму „Олимп у Равници“, ова песма постала је једна од најзначајнијих песма које певају о Врбасу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"