ОДРЖАН ЖЕТВЕНИ БАЛ

Културно-уметничко друштво „Сирмаи Карољ“ организовало је 6. по реду Жетвени бал, манифестацију у част хлеба од новог жиота. Свечаност је започела светом мисом захвалницом у Римокатоличкој цркви, на којој је освештан хлеб, а настављена прославом у Центру за физичку културу „Драго Јововић“.

„Ово је једна прастара манифестација, коју чине верски део и општенародно весеље. Њоме изражавамо захвалност Богу за нови хлеб, као и свим оним људима који су својим радом допринели да се он створи. Овај обичај није везан ни за веру, ни за нацију јер, једноставно, колико нам је потребно да имамо хлеб, толико нам је потребно да међусобно сарађујемо“, рекао је Едуард Лиг, потпредседник КУД „Сирмаи Карољ“.

Свечаност у част новог хлеба, након дугогодишње паузе, почела је да се организује пре шест година. Подршку манифестацији, под називом „Жетвени бал“, дали су локална самоуправа, римокатоличка парохија у Врбасу, бројни спонзори, као и чланови КУД-а „Сирмаи Карољ“. „У циљу очувања културе и националног идентитета свих националних заједница, локална самоуправе помаже организовање оваквих и сличних манифестација друштава и удружења грађана из врбаске општине. И у наредном периоду ћемо се трудити да изађемо у сусрет када је у питању одржавање оваквих манифестација и да барем делом помогнемо у организацији“, рекао је Вукашин Вујичић, помоћник председника општине.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"