Одржан Фестивал фолклорних традиција

У Врбасу је током викенда одржан 34. Фестивал фолклорних традиција Војводине. У тродневном програму изведеном у Центру за физичку културу „Драго Јововић“ наступило је више десетина културно-уметничких друштава и ансамбала из овог дела Србије, а част да се први представе публици имали су чланови 19 дечјих изворних ансамбала из целе Војводине. Фестивал који се по пети пут заредом одржава у Врбасу, отворио је Вукашин Вујичић, помоћник председника општине Врбас. Првог фестивалског дана публика у Врбасу имала је прилику и да ужива у концерту Националног ансамбла „Коло“ који се представио играма из централне Србије, Војводине и Косова и Метохије.

Председник Савеза аматера Србије и секретар Савеза аматера Војводине Саво Мучибабић нагласио је да је овај фестивал једна од најзначајнијих манифестација Војводине, основана пре 34 године са идејом да чува вредности народне традиције. „Основна карактеристика овог фестивала је његова етномузиколошка преплетеност, какву не познаје ниједан културни простор у Европи“, рекао је Мучибабић. Директор Фестивала Љубомир Вујчин је напоменуо да ове године Врбас дочекује око 1.500 учесника манифестације, што је рекордан број у протекле 34 године. „Свима нам је драго што се ова манифестација одржава у Врбасу и мислим да ће током времена прерасти у туристичку понуду нашег града. Ми радимо на томе и надамо се да ћемо имати разумевање и код локалне самоуправе. Желимо да фестивал прерасте у нешто што има међународни карактер, карневал, како би имали десетак дана фестивала фолклорне и изворне традиције и стилизованог фолкора“, рекао је Вујчин.

О важности фестивала говорио је и Радојица Кузмановић, директор ансамбла „Коло“. Он је истакао да онај ко подржава овакве манифестације, „води рачуна о прошлости, а онај ко не чува своју прошлост, неће имати ни будућности“. „Народна традиција је таква, произашла из душе неког домаћина, неких поштених људи, који су у слободним тренуцима стварали игру, песму, скрајали најдивније костиме. Зато можемо рећи да су сви они који се баве овом уметношћу управо душа Србије и свега онога што је народ на тлу Србије изнео из свог бића, а то су најлепше песме, музика и игре“, рекао је Кузмановић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"