Сећање на Владимира Брканлића

У знак сећања на недавно преминулог вајара Владимира Брканлића, у Музејској збирци Културног центра Врбаса отворена је изложба скулптура овог уметника. Изложбу „Сећање на Владимира Брканлића“ су организовали Удружење ликовних уметника Врбаса, Уметничка радионица „Атеље 05“ и Музејска збирка Културног центра. Отварању изложбе присуствовали су Брканлићеви многобројни пријатељи и колеге, супруга Ана, као и многи поштоваоци његове уметности.

Изложбу је отворио академски сликар Ратко Шоћ којег поред заједничког рада у Уметничкој радионици „Атеље 05“, за Влада Брканлића веже и дугогодишње пријатељство. „Пре осам година смо баш у просторијама Музејске збирке основали 'Атеље 05'. Са Владом никада нисам имао однос предавача и ученика већ смо били другови. Он је у седмој деценији свог живота дао живот фигурама које, иако су минијатурне, делују монументално“, рекао је Шоћ и истакао да за 50 година колико живи у Врбасу није срео човека попут Влада Брканлића. „Он је био снажна морална личност, изразито племенит, некада сам чак у шали знао да кажем да је недозвољено добар. Красили су га велико срце и душа, широка као војвођанска равница“, нагласио је Шоћ и додао да свима у Уметничкој радионици „Атеље 05“  недостаје звук Владовог чекића и глета.

Руководитељка Музејске збирке Културног центра Драгица Вукотић истакла је да је ова установа одласком Влада Брканлића изгубила свог великог пријатеља. „Био је један од наших првих активиста и пријатеља музеја који нам је увек помагао и подржавао нас. Такође, Владо је био и један од првих чланова наше Радионице глине, а касније се прикључио и Ликовној радионици коју смо организовали“, рекла је Вукотић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"