Почели Дани ЦГ културе у Војводини

Изложбом цртежа академског вајара и сликара из Никшића Пека Никчевића, у Врбасу су отворени дани Црногорске културу у Војводини 2012. Ове године вишедневни програм одржава се у Новом Саду и Врбасу, а обележиће га изложбе, филмске пројекције и концерти. Изложбу у Галерији Културног центра Врбас, пред бројном заједницом Црногораца из овог дела Војводине и других посетилаца, отворио је Игор Јововић, амбасадор Црне Горе у Србији.

„Амбасада Црне Горе је срећна и почаствована што је Црногорско културно просвјетно друштво 'Никола I' покренуло ову инцијативу и ево по други пут организује Дане црногорске културе у Војводини. Спремни смо да дамо допринос организацији овакве манифестације, јер знамо да она окупља и спаја не само Црногорце, већ и друге људе из ове мултинационалне средине, традиционално толерантне. Односи између Црне Горе и Србије се унапређују на свим пољима, све више се освајају простори слободе за изражавање индвидуалитета у било ком смислу, а ова манифестација пада у време када јача црногорска идентитетска активност у Србији. Стало нам је да овакве манифестације сачувају приврженост Црногораца у Србији према својој држави и свом народу. Истрајност да чувате свој идентитет и и даље, упорно, на основама најдубље лојалности и пријатељства, са српским и другим народима који живе у нама пријатељској Србији, градите мостове, најбоље показује приврженост матичној држави и њен традиционално толерантни однос према свим различитостима“, рекао је Јововић.

Добродошлицу у име Црногорског културно просвјетног друштва 'Никола I' из Врбаса амбасадору Јововићу пожелео је познати сликар Ратко Шоћ. „Ови дани нама Црногорцима који живимо у Војводини враћају сећања на дане проведене у Црној Гори. Драго нам је да они имају академски карактер, а Црногорци окупљени око Црногорског културно просвјетног друштва 'Никола I' и Црногорског националног вијећа у Србији, желе да сваке године припреме интересантан програм свим љубитељима културе“, истакао је Шоћ.

Задовољство што по први пут излаже у Врбасу није крио ни Пеко Никчавић, сликар и вајар из Никшића. „Са Врбасом сам повезан вишеструким родбинским и пријатељским везама. Радови који су изложени представљају пресек последње три године мога рада. Посебна је част учествовати у манифестацији која спаја Војводину и Црну Гору кроз умјетност“, рекао је Никчевић и захвалио организаторима и домаћинима и на позиву и на гостопримству.

Спремност локалне самоуправе да и даље помаже активности Црногорског културно просвјетног друштва 'Никола I' у име општине Врбас исказао је и Вељко Цицмил, заменик председника Скупштине општине. „Хвала Амбасади Црне Горе и амбасадору Јововићу што помаже ову манифестацију. „Мислим да је логично да Скупштина општине Врбас буде подршка и суорганизатор оваквих манифестација. То није само наша обавеза, већ и жеља да учествујемо у манифестацији која има много шири значај. Важно је истаћи да након прошлогодишњих Дана црногорске културе у Врбаси сада имамо Дане црногорске културе у Војводини и драго нам је да се из Врбаса шири пример добре праксе“, рекао је Цицмил.

Ове године програм се одржава у Врбасу и у Новом Саду. У Музеју савремене уметности у Новом Саду већ је одржано книжевно вече посвећено делу  „Антички градови снови и судбине“ Мираша Мартиновића. У недељу, 16. децембра у биоскопу „Југославија“ у Врбасу биће емитовани документарни филмови из циклуса „Династија Петровић“, режисера Гојка Кастратовића, а понедељак, 17. децембра у новосадској Синагоги, концерт ће одржати гитарски дует Дарко Никчевић и Срђан Булатовић, са пратећим бендом и гостом Драгољубом Ђуричићем. Исти музичари одржаће и концерт у Врбасу, у уторак, 18. децембра у биоскопу „Југославија“.

Покровитељи Дана црногорске културе су Амбасада Црне Горе у Републици Србији, Скупштина општине Врбас и Културни Центар Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"