Девет наслова у ужем избору

Жири књижевне награде "Златни сунцокрет" коју 17. пут додељује "Витал" за најбољу књигу објављену претходне године, одабрао је девет наслова који су ушли у ужи избор. Жири Виталове награде у саставу: Јован Зивлак (председник), Никола Страјнић и Владимир Гвозден, након разматрања више од 120 наслова на четири седнице, данас је сачинио ужи избор кандидата у који је ушло шест романа, поетска књига и два књижевна есеја објављених у 2012.години, пренела је РТВ.

У ужем избору за награду су романи Драге Кекановића "Вепрово срце", Александра Гаталице "Велики рат", Слободана Гавриловића "Џелат", Драгана Великића "Бонавиа", Ласла Блашковића "Посмртна маска", и Катарине Брајовић "Штампар и Вероника". У ужем избору је књига поезије Живорада Недељковића "Талас", а из области књижевне критике два есеја Саве Дамјанова "Нова читања традиције", и Нине Живанчевић "Црњански и његов читалац".

У саопштењу жирија наведено је да се определио за ове књиге, јер свака од њих на релевантан уметнички начин говори о нашем свету и посредним и непосредним друштвеним силама које га обликују. Жири оцењује да је доминација романа у последње време неспорна, што сматрају последицом тога да се издавачи све више приклањају утицајима тржишта, као и да је некада повлашћени жанр, поезија осим код неколико мањих издавача, гурнута на маргине као и есеј, критика и књижевна наука. Жири ће одлуку о 17. добитнику Виталове награде саопштити током јануара. Добитнику награде припада новчани износ, као и штампање награђене књиге.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"