Промоција књиге Веселина Милићевића

У Народној библиотеци „Данило Киш“ промовисана је књига сатиричних прича Обијање о главу Веселина Милићевића, песника и сатиричара из Врбаса. Међу 27 одабраних прича у овој збирци налази 10 првонаграђених на разним конкурсима, а једна од њих овенчана је међународном наградом „Алеко“, коју је Милићевић добио у Бугарској.

"Приче су настајале у протекле 32 године, колико се бавим сатиром, и наишле су на веома добре оцене код читалачке публике. Писао сам их тако да свако може да их разуме, да се пронађе у њима. Један од ликова у њима сам и ја и оне осликавају данашњицу, време транзиције, приватизације и остајање без посла", рекао је Милићевић.

Према речима Давида Кецмана Дака, рецезента књиге, ово дело чине три циклуса сатиричних прича, под називима Добитна комбинација, Горе доле и Обијање о главу. "Обијање о главу Веселина Милићевића је књига отрежњујуће и исцелитељске, ефектне ироничности, благотворне хуморности, дубоко смислене, тиме и умерене сатиричности остварене као одраз оног пред чим је залудно затварање очију. За понека хуморно-сатирична Милићевићева остварења може се рећи да су јединствена, најпре у погледу мотива, односно тематике, а потом и по језгровитости њиховог стилског уобличења, необичног прозног тока и са ефектним, изненађујућим довршетком без одлажења у оптерећујуће, непотребне наративне рукавце и без наметнуте дидактичности, оптерећујег мудровања", истакао је Кецман.

Слободан Елезовић, књижевник из Врбаса који је радио одабир прича, нагласио је да Обијање о главу није само црнохуморна слика наше стварности. "Ову књигу сам схватио и као пишчев апел и вапај упућен свима нама да се већ једном дозовемо памети, отворено проговоримо о свим нашим врлинама и манама и потрудимо се да на најбољи могући начин будемо слуге свом народу", истакао је Елезовић. О раду и животу Милићевића говорио је Бранислав Зубовић, библиотекар Народне библиотеке „Данило Киш“, у чијем је издању изашла ова књига.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"