Утврђен програм Фестивала поезије младих

Врбас ће од 21. до 25. маја бити домаћин 45. Фестивала поезије младих. Као и увек, припремљен је садржајан програм који ће окупити многа значајна имена из света књижевности, сликарства, музике и других уметности.

Већ скоро пола века најзначајнији културни догађај у Врбасу ове године биће отворен 21. маја, програмом заказаним за 19.00 часова у Гимназији „Жарко Зрењанин“. Традиционално, у њему ће учествовати многи бивши  победници ФПМ: Радомир Мићуновић, Бранко Кукић, Душан Стојковић, Марија Шимоковић, Ђорђо Сладоје, Марија Миџовић, Зоран Ђерић и Благоје Баковић. У музичком делу наступиће оперски певач Оливер Њего.

Наредног дана, у среду 22. маја у Народној библиотеци „Данило Киш“, у 19.00 часова, одржаће се програм „Излет у прозу“, у којем ће о стваралаштву Светлане Велмар Јанковић говорити Милета Аћимовић Ивков. Сат времена касније почеће традиционална ликовна манифестација „Палета младих“ у Ликовној галерији. Селектор изложбе је Марина Војводић Поповић, а најбољем учеснику конкурса следује откупна награда. У музичком делу наступиће Дуња Палић на хармоници.

Позоришни програм за децу одржаће се 23. маја са почетком у 10.00 часова, на Тргу Николе Пашића. Малишани ће имати прилику да погледају трупу „Зозо“. У 19.00 часова у НБ "Данило Киш" биће одржан програм „Портрет песника“, који је ове године посвећен Перу Зупцу. Поред Зупца, у програму учествују Фрањо Петриновић и музичари Соња Калајић (виолина) и Вањушка Мартиновић (клавијатуре).

У петак, 24. маја, песници ће посетити врбаске школе, док ће се у 19.00 часова у центру града одржати „Песнички митинг“. Љубитељима поезије ће се на тргу представити Андрија Радуловић, Никола Вујчић, Данило Јокановић, Мирко Вуковић, Гордана Ђилас, Александар Семакин, Борислав Гвозденовић, Младен Шљивовић, Иван Лаловић, Анђелко Анушић, Лела Марковић, Надија Реброња, Чедомир Љубичић, Душко Новаковић, Јасмина Топић, Мира Булатовић, Брана Вељковић, Миљурко Вукадиновић и Бранко Бајовић Брђанин. За музички део програма биће задужен дуо „Дуја“.

У свечаној сали Скупштине општине, у суботу 25. маја, песнике ће примити председник општине Милан Станимировић. У 12.00 часова у НБ "Данило Киш" ће бити представљен програм „Бранковог кола“ - промоција Антологије српске поезије 1847-2000 Ненада Грујичића. У програму ће учествовати: Мирко Вуковић, Андреа Беата Бицок, Марија Слобода, рецитатори КЦ Врбаса и аутор. У 18.00 часова на истом месту ће се одржати промоција књиге „Задивљени спавач“ Снежане Николић, лауреата 44. ФПМ, о којој ће говорити Горан Лабудовић Шарло и Душан Стојковић. Завршно вече 45. Фестивала поезије младих почиње у 21.00 час, у биоскопу „Југославија“, где ће се пре проглашења победника представити најбољи учесници конкурса: Ивана Бунтић (Мостар), Данијел Гатарић (Прњавор), Милан Громовић (Ужице), Лена Даговић (Крагујевац), Немања Драгаш (Београд), Душица Мрђеновић (Пригревица), Златко Стевановић (Пожега), Александра Стојковић (Ниш), Олга Трубарац (Младеновац) и Тамара Хрин (Руски Крстур). Присутни ће такође имати прилику да чују „Кабаре“ Горана Султановића.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"