Одржан Невенов фестивал деце песника

Традиционални, 25. Невенов фестивал деце песника одржан је протеклог викенда у Савином Селу. Жири на челу са Недељком Терзићем, уз чланове Пера Зупца и Тода Николетића, одлучио је да прву награду за поезију додели Теодори Чикић, ученици 4. разреда ОШ „Жарко Зрењанин“ из Новог Сада, другу Бранислави Вујанић (ОШ „Жарко Зрењанин Уча“, Надаљ), а трећу награду Милану Веселици (ОШ „Иса Бајић“, Кула).

У конкуренцији прозних састава, прва награда „Никола Путић“ припала је Александру Јовановићу, ученику ОШ „Станислав Сремчевић“ из Крагујевца, друга Мирку Маглову, ученику 8. разреда ОШ „Јелена Ћетковић“ из Београда, а трећа Марији Маринковић (ОШ „Васа Чарапић“, Бели Поток). Ове године на конкурс фестивала приспело је више од хиљаду радова, од којих око 800 песама и 200 прича, чији су аутори ђаци из више од 150 основних школа и двадесетак литерарних радионица са разних страна.

Јубиларну песничку манифестацију која свакога маја окупља најмлађе песнике у Савином Селу, отворио је председник општине Врбас Милан Станимировић. "Без неговања литерарног подмлатка и афирмације писања на матерњем језику, као и без привржености општој култури, језику и традицији, прете заборави, понори незнања и необавештености о исконским националним вредностима", рекао је Станимировић.

Иначе, Невенов фестивал деце песника већ пуних 25 година чува и негује група ентузијаста, на челу са Новом Ћулафићем. "Непосредна идеја о организовању овог фестивала потекла је од Николе Путића, дугогодишњег професора српског језика и књижевности у нашем селу, песника, новинара и сарадника многих часописа, великог интелектуалца и занесењака, који је читав радни век посветио култури говора и читалаштва. Њега нема међу нама већ петнаест година, али Невенов фестивал још траје и одолева изазовима времена", истакао је Ћулафић.

Награђени радови, заједно са још стотинак песама и кратких прича, које је одабрао стручни жири,  објављени су у књизи „Тако се пишу песме“, у издању ове јединствене књижевне манифестације.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"