Сарадња Музејске збирке и Филозофског факултета

У оквиру сарадње Музејске збирке Културног центра Врбас и Филозофског факултета Београд, у Врбасу је у радној посети данас био доцент на одељењу за археологију професор Дејан Радичевић. Том приликом оне је обишао  археолошка налазишта Чарнок и Шуваков салаш.

“Наша идеја је да наставимо истраживања на локалитету Шуваков салаш, који је истраживан деведесетих година од стране колега из Музеја Војводине. Реч је о изузетно великом средњовековном насељу, које траје најмање 500 до 600 година. У средини тог простора је велики црквени комплекс, та црква је занимљива јер до сада није виђена на овим просторима. То није карактеристика црквене архитектуре средњовековне Угарске, што указаује на покретање, померање и мешање становништва, као и  утицај источне и западне цркве на овим просторима”, рекао је Радичевић и нагласио да започета  истраживања која сведоче о богатој историји овог просторра треба настваити јер нису од значаја само за локалну средину, већ за много шири простор и да се баш овде крију одговори на многа питања из средњег века.

Овај вид сарадње је нешто ново за Музејску збирку, истакла је Весна Гргуровић, виши кустос археолог. “Надамо се да ће сарадња уродити плодом и да ће следеће године почети археолошка истраживања која ће нам дати нове податке и обогатити археолошку збирку Врбаса”, рекла је Весна Гргуровић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"