Ноћ музеја

Заједно са 1.900 других музеја у 40 држава света Музејска збирка Културног центра Врбас дала је пун допринос овогодишњој манифестацији Ноћ музеја. Разноврсни програми организовани су на пет локација, а многобројни Врбашани били су у прилици да се упознају са делом историјског наслеђа свога града. Програм је почео крај споменика Јожефу Кишу, градитељу Великог бачког канала, и крај преводнице, прве саграђене на каналу.
    Посетиоци су обишли више објеката карактеристичне војвођанске архитектуре, а код једне од најлепших вила, данашње зграде ДДОР-а, кроз наступ фолклорног ансамбла приказани су свадбени обичаји из Бачке. Обилазак капеле Водице пратило је извођење духовне музике и кратак осврт на историјат и архитектуру овог здања. Посебно интересантан програм изведен је на археолошком налазишту Чарнока на ком је организован перформанс везан за Келте и Римљане.
     Након обиласка ових места програм је настављен у Музејској збирци Културног центра. Испред зграде приказивани су археолошки филмови а одржана је и колонија уметничког осликавања глинених предмета у којој су учествовали сликари и многи посетиоци. У просторијама збирке отворене су три изложбе на тему „Музеј као инспирација“ и „Војвођанске куће“. Поставку прве чиниле су фотографије 20 аутора, а жири у саставу Миленко Радованов, Мићо Петковић и Силвија Степановић Вулановић није имао лак задатак, јер је на конкурс МЗ стигло 200 фотографија 26 уметника. За најбоље су проглашени Драгана Станковић из Ниша, Урош Матовић и Александар Црногорац из Београда, и Борис Биљенкиј из Врбаса. На другој изложби са истом темом, приказани су одабрани радови ученика четири основне школе, а сва дела су настала у двомесечној ликовној радионици у Музејској збирци, у сарадњи са наставницима ликовне културе. За најбољег младог уметника проглашен је Александар Гоца, док је друга награда припала Марини Јајић. Треће место поделили су Бојана Делибашић и Давид Тот. У сарадњи са основним школама, МЗ организовала је изложбу радова ђака и професора техничког образовања под називом „Мали градитељи“. Поставка је у свом такмичарском делу представила најбоље радове на тему „Војвођанска кућа“, а у ревијалном су приказани ђачке макете кућа и објеката прављених од различитих материјала. За најбољег моделара проглашена је Тамара Дангубић из Равног Села, а похвале су добили Синиша Николић из Савиног Села, као и корисници пројекта Црвеног крста „Помоћ младим људима са хендикепом“ Златко Гојков, Милан Јаношев, Радослав Иковић, Бернарда Никчевић, Живко Милић, Данијела Имамовић, Атила Балаж и Карло Ковач.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"