Три награде на Јесењем ликовном салону

Овогодишњи, 43. по реду Јесењи ликовни салон изазвао је велико интересовање љубитеља ликовне уметности, али и уметнка који су учествовали на конкурсу са више од 50 радова. Према одлуци историчара уметности Милета Игњатовића, овога пута додељене су три прве, равноправне награде и то: Ратку Шоћу за слику „Три Сореле“, рађену уљем на платну, Душану Ерићу за цртеж оловком на црепу под називом „Хазари“ и Милораду Правуљцу за металну скулптуру „Мачак Цвеле“.

"Пријатно сам био изненађен квалитетом пристиглих радова, иако ми није била непозната ликовна делатност Врбаса. Користећи своје селекторско право, определио сам се за доделу три прве награде, за слику, цртеж и скулптуру, као и за додељивање специјалних награда. Такође, водио сам се и тиме да ниједно изложено дело, које је добило похвалу у последње две, три године, не би требало овога пута да буде награђено, без обзира на свој квалитет", рекао је Игњатовић приликом уручивања плакета и новчаних награда најбољим учесницима Јесењег ликовног салона.

Награђено дело Ратка Шоћа је тематско, а представља ренесансну причу из Боке Которске о несрећној љубави три племићке ћерке. Шоћ је за ову слику написао и текст, а певаће је црногорска клапа „Бисери Боке“. "Тиме што су награђени цртеж, слика и скулптура, обједињене су три ликовне дисциплине и мислим да би било добро да се та пракса настави. Додељивање ове награде има за циљ да се подстакне рад свих оних који воле уметност, јер на тај начин ми стварамо публику, што је најтеже, а ово је сјајна прилика да грађани виде настала дела уметника", рекао је Ратко Шоћ.

Душану Ерићу је ово прва награда за његов рад, а како је сам рекао, посебно му је драго јер ју је добио у време када се вратио ликовном стваралаштву после дугогодишње паузе. "Инспирација ми је била књига Милорада Павића 'Хазардски речник'. Волим да радим на црепу, јер има неку посебну текстуру и сваки од њих је посебан, што значи да не може на сваком да се нацрта неки лик. Одаберем цреп и поченм. Никада не знам какав ће лик настати до краја", казао је Ерић.

Члану Атељеа "05" Милораду Правуљцу инспирација за уметничко стварање је његова жена. "Скулптурама се бавим од почетка 2009. године, две скулптуре су ми биле изложене у Руском дому у Београду и прошле године сам на Зонској смотри освојио прву награду. Почео сам са скулптурама и ту сам се нашао. Све радим у металу, хладним варом. Бављење уметношћу ми представља чисто задовољство", истакао је Правуљац.

Специјалне награде добили су: Јован Арамбашић, Јулија Ђукић, Никола Бркановић и Игор Радовић. Организатори Јесењег ликовног салона, Удружење уметника Врбаса и Ликовна галерија, увели су новину у овогодишњу манифестацију. Наиме, и посетиоци изложбе имали су прилику да искажу своје мишљење о квалитету постављених дела, па је већином њихових гласова за најбољег проглашен Ратко Шоћ, коме је припала новчана награда.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"