Свечано затворен пројекат "Muther 2"

Завршном конференцијом у Музејској збирци јуче је свечано затворен пројекат "Јачање веза путем заједничког деловања" - „Mutual хeritages saving common values and serving common purpose through borders” - MUTHER 2, који је имплементиран у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије.

Конференцији су присуствовали сви партнери у пројекту из Деске и општине Тисасигет из Мађарске, као и представници две општине из Србије, Нови Кнежевац и Врбас. Извештаје о резултатима пројекта поднели си Андреа Секереш, пројект менаџер непрофитне организације Општинске службе у Дески, Кристифор Брцан, председник Културног удружења „Банат“, Франц Ференци, председник општине Тисасигет, Предраг Берић, пројект менаџер из општине Нови Кнежевац, и Марко Ковачев, финансијски менаџер из општине Врбас.

"У току протекла 22 месеца општина Врбас је кроз овај пројекат купила опрему за потребе стварања аудио и видео архиве у Култунром центру и организовала 36 радионица на тему старих заната, на којим је произведено 46 бачких народних ношњи са залтовезом. Разбоји на којим су ношње ткане остају Културноим центру. Додатна активност била је организација интернационалног фолклорног фестивала и 'Панонског вашара', на којим се појавило више од 1.200 учесника", рекао је Ковачев. Укупан буџет општине Врбас на овом пројекту био је 50.240 евра, од чега је 85 одсто стигло из ИПА фондова, а преосталих 15 одсто из локалног буџета.

Марио Мажар, помоћник председника општине Врбас, истакао је важност оваквих пројеката за очување културне традиције народа који живе на овим просторима, уз могућност да се кроз њих унапреди и материјални статус културних заједница.

Након усвајања извештаја у Музејској збирци је отворена изложба традиционалних народних ношњи Бачке.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"