Фестивал "Куцурски клип" препознатљив у региону

Осми по реду Међународни фестивал хумора и сатире "Куцурски клип / Коцурска чутка / Kuczorai csutka / Kucura Corncob 2013", који је трајао током целе године, оправдао је очекивања постављена пред културним брендом региона, оценио је проф. др Михајло Фејса, председник Организационог одбора КК `13. На два конкурса одговорили су многи значајни сатиричари и афористичари и радови које су послали привукли су пажњу трочланог жирија, а након објављивања и бројне публике.

"Тема првог конкурса била је '250 година Русина у Куцури', а другог 'Да ли је 2013-та баксузнија од других година?'. По оцени жирија у саставу Јулијан Пап из Новог Сада, Аранка Међеши и проф. др Михајло Фејса, на прву задату тему најбоље је одговорио Александар Деветак, који је на Конкурс послао несвакидашње обиман материјал. У целини гледано, материјал представља хумористично-сатиричну збирку, која је жирију послата у две верзије – на српском и на русинском језику. Посебну пажњу жирија у збирци привукла је анализа карактера Куцурана исказаног у неколико десетина афоризама и десетак оригиналних вицева о Русинима, односно Куцуранима. Друго место је припало Ристи Филчевском из Струмице за афористичарску обраду обе задате теме, док је треће место припало домаћину, Куцуранину, Владимиру Сабо Дајку, који је доказао да и након 85. рођендана уме да буде запажено духовит", наведено је у извештају о Фестивалу хумора и сатире Куцурски клип који је потписао проф. др Михајло Фејса. У извештају се наводи да је на другу тему најбоље је одговорио Ђура Шефер Сремац из Руме, друго место је припало Војиславу Трумпићу из Јагодине, а треће Веселину Гајдашевићу из Фекетића. Рукописи Александра Деветака и Ђуре Шефера Сремца уврштени су у издавачки план КПД ДОК – Куцура за 2014. годину. Награду Соцки, за хумористично-сатиричне прилоге на русинском језику, ове године поделили су Љубица Њаради из Руског Крстура и Владо Њаради из Врбаса.

"Прилозима пристиглим на овогодишња два конкурса КК, или лично, доласком на централну манифестацију у Дом културе Куцура, 24. новембра, Фестивал је окупио 40-ак креативаца из Србије, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Македоније, Хрватске, Аустрије, Мађарске и Словачке. Централна манифестација се састојала из три дела: из Клипића, на коме су наступали деца и омладина, Клипа на коме су представљени најбољи радови пристигли по конкурсима, и културно-уметничког програма. У оквиру Куцурског клипића премијерно је представљена дечија представа Луда времена, ауторке и режисерке Катарине Фејди, ученице 6. разреда ОШ 'Братство-јединство'. У другом делу централне манифестације представљени су радови пристигли на конкурсе, а специјални гост вечери био је сатиричар Милад Обреновић из Рогатице. Присутни су обавештени и о резултатима мерења најдужег клипа бербе кукуруза 2013. и овга пута најдужи клип је износио 33 сантиметра, а донела га је Катарина Фејди. У трећем делу програма представљен је најновији, 17. број Часописа за културу Ерато над Куцуром / Коцуром, и отварање две ликовне изложбе", наводи се, између осталог, у извештају.

Међународни фестивал хумора и сатире "Куцурски клип / Коцурска чутка / Kuczorai csutka / Kucura Corncob 2013" организовао је Организациони одбор у оквиру кога су највећи допринос дали КПД "ДОК", Културни центар Врбас - РЈ Куцура, КУД "Жетва", Етно клуб "Отето од заборава", Месни одбор Матице русинске, Општина Врбас, МЗ Куцура и ОШ "Братство-јединство". Пројекат "Куцурски клип", који је регионалног карактера, суфинансирали су Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице, Национални савет русинске националне мањине и бројни спонзори.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"