Промовисана књига Слађане Милошевић

У свечаној сали Гимназије „Жарко Зрењанин“, у организацији Народне библиотеке „Данило Киш“, одржана је промоција двотомне енциклопедијске књиге Александре Слађане Милошевић. Ауторка која је широј јавности позната као једна од икона поп културе с краја 70-тих и почетком 80-тих година, овога пута се представила делом „Цивилизација и жене – мушка жена“. У књизи се хронолошки прати судбина жена кроз историју дугу неколико хиљада година, од древних цивилизација преко средњег и новог века, све до модерног и постмодерног доба. Током претходних 11 година, колико је радила на књизи, Милошевићка је исписала 1.732 странице.

"Наше патријархално друштво и даље оспорава значај и улогу жена. Веома мало се зна да су у седмом веку пре нове ере постојале жене вајари, као да су жене биле и велики математичари и астрономи. Жена је дуго времена била склањана иза врата, у кухињи, али сада жене не би смеле да упадну у исту замку, већ треба да, као и мушкарци, настоје да буду доминантне и све преузму. Иначе, покушали су да ме подвргну 'забрани сећања', пракси успостављеној још у римском сенату, по којој су јавне личности, ако им нису одговарале, брисане из историје. Али ја сам узвратила књигом на 1.732 стране", рекла је овом приликом Слађана Милошевић.

Током промоције ауторка је публици приближила лик и дело неколико значајних женских историјских ликова, којима се бавила у књизи. Иначе, на предлог Слађане Милошевић, у гимназијској сали током промоције била је отворена изложба слика академске сликарке Милијане Радовановић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"